14:08 / 31.03.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Fain: Nemamo pokrivene fiksne troškove jer smo otvoreni, a u agencije nitko ne ulazi

Fain o tome kako posluju turističke agencije u pandemiji

Fain o tome kako posluju turističke agencije u pandemiji

Foto: Studio 4 / HRT

"Nemamo pokrivene fiksne troškove za razliku naših kolega u ugostiteljstvu jer smo otvoreni, a u našu agenciju nitko ne ulazi, telefoni ne zvone", rekao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija i za HRT-ov studio 4 i odgovara na pitanja kakva nas turistička sezona očekuje, što bi mogle riješiti covid putovnice te kako posluju turističke agencije?

Europa, pa i Hrvatska prošle godine su uspjele spasiti dio ljetne turističke sezone. Svi se pitaju hoće li to uspjeti i ove godine budući da je procijepljenost je niska, a broj zaraženih raste.

Nažalost kada vidimo našu epidemiološku sliku, sigurno je da situacija nije dobra, zaključio je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

- Očekivali smo da ćemo za Uskrs već nešto početi raditi, ali s pogoršanjem epidemiološke slike, to se neće dogoditi, toga smo svi svjesni, kaže Fain.

Kaže kako se očekuje da će barem dio građana odlučiti provesti svoj godišnji odmor i uskršnje blagdane na nekoj od hrvatskih turističkih destinacija.

- Rezervacija ima, ali to su minorne brojke kada gledamo 2019. godinu. Ako gledamo u odnosu na 2020. godinu, kada smo bili skroz zatvoreni, onda možemo biti optimistični i zadovoljni, ali ne očekujemo velik broj turista van granica Hrvatske, kazao je Fain.

Preko godinu dana turističke agencije su onemogućene u obavljanju svojih usluga. Nema školskih putovanja, izleta kruzerima, poslovnih kongresa.

- Otvoreni smo, možemo raditi, a ne radimo ništa. Nemamo pokrivene fiksne troškove za razliku od naših kolega u ugostiteljstvu jer smo mi otvoreni, a u našu agenciju nitko ne ulazi, telefoni ne zvone, objašnjava Fain.

Putničke agencije po službenoj statistici zavoda za statistiku u 2020. su u odnosnu na godinu prije imali pad od 85 posto. Fain naglašava da je u ovih preostalih 15 posto ušla prodaja pokretnina i nekretnina koje su agencije prodavale samo kako bi pokrile fiksne troškove.

- Nekako smo uspjeli do sada preživjeti, borimo se i nadamo se da će vlada tijekom ovog tjedna donjeti odluku i pomoći nam barem pokrivanjem fiksnih troškova kako bi dočekali ljetnu sezonu i početak bilo kakvih putovanja, rekao je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!