Objavljeno: 10. svibnja 2019., prije više od godinu dana
Autor: HRT
PODIJELI
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: - / PIXSELL
Sve traženija crna svinja na istoku je zemlje dobila svoj prvi sajam. Na Fajferica gastro showu u Drenovcima uživalo se u svim mogućim crnim delicijama.
Sve traženija crna svinja na istoku je zemlje dobila svoj prvi sajam. Na Fajferica gastro showu u Drenovcima uživalo se u svim mogućim crnim delicijama.
Debele fajferice Andrijino su crno blago. Uživaju u blatnoj kaljuži, pod otvorenim nebom.
- Vole travu vole sijeno vole žitarice najviše i preko ljeta bundeve, objašnjava Andrija Matić, uzgajivač crnih svinja iz Drenovaca.
- Vi crnoj svinji stavite na beton hranu ona neće jesti. Ona više voli da traži hranu i da jede ono što njoj paše, dodaje Damir Mikulić, kuhar iz Nuštra.
I zato joj je meso tako sočno, a slanina mekana i topi se u ustima. Svinjska mast nepravedno je, kažu, protjerana iz kuhinje.
- Činjenice pokazuju da je ipak svinjska mast daleko zdravija od ulja, kaže Antun Golubović, uzgajivač crnih svinja iz Đurića.
Crne delicije pravi su hit. Na sajmu u Drenovcima sljubili su se slanina i šparoga te kulen i čokolada.
Fajferice su velika šansa za Slavoniju jer sve se više jede domaće. Raste i broj uzgajivača, kojih je na istoku Slavonije 50-etak. Crna slavonska svinja je svakako lokalni autentični proizvod koje tržište traži. I zato je, poručuju, krajnje vrijeme da od nje stvorimo deliciju.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.