18:55 / 10.05.2019.

Autor: HRT

Fajferica gastro show u Drenovcima

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sve traženija crna svinja na istoku je zemlje dobila svoj prvi sajam. Na Fajferica gastro showu u Drenovcima uživalo se u svim mogućim crnim delicijama.
Sve traženija crna svinja na istoku je zemlje dobila svoj prvi sajam. Na Fajferica gastro showu u Drenovcima uživalo se u svim mogućim crnim delicijama.

Debele fajferice Andrijino su crno blago. Uživaju u blatnoj kaljuži, pod otvorenim nebom.

- Vole travu vole sijeno vole žitarice najviše i preko ljeta bundeve, objašnjava Andrija Matić, uzgajivač crnih svinja iz Drenovaca.

- Vi crnoj svinji stavite na beton hranu ona neće jesti. Ona više voli da traži hranu i da jede ono što njoj paše, dodaje Damir Mikulić, kuhar iz Nuštra.

I zato joj je meso tako sočno, a slanina mekana i topi se u ustima. Svinjska mast nepravedno je, kažu, protjerana iz kuhinje.

- Činjenice pokazuju da je ipak svinjska mast daleko zdravija od ulja, kaže Antun Golubović, uzgajivač crnih svinja iz Đurića.

Crne delicije pravi su hit. Na sajmu u Drenovcima sljubili su se slanina i šparoga te kulen i čokolada. 

Fajferice su velika šansa za Slavoniju jer sve se više jede domaće. Raste i broj uzgajivača, kojih je na istoku Slavonije 50-etak. Crna slavonska svinja je svakako lokalni autentični proizvod koje tržište traži. I zato je, poručuju, krajnje vrijeme da od nje stvorimo deliciju.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!