15:57 / 22.07.2019.

Autor: Hrvoje Đurašin/HRT

Farma budućnosti obitelji Kruljac

-

-

Foto: - / -

Osamnaestogodišnji sin Dorijan oduvijek je znao da će se baviti poljoprivredom, kao i kći Marija koja proizvodi sir.
Kad je nakon dugogodišnje proizvodnje mlijeka na svom OPG-u Ivica Kruljac iz Vladislavaca dobio potporu svoje djece koja su ostala i žele raditi na imanju, uložio je novac i pokrenuo vlastitu proizvodnju sira. Tako da je njihovo imanje u pravom smislu riječi - obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Prije osamnaest godina Ivica Kruljac započeo je mljekarsku proizvodnju s 15 krava. Nekadašnja cijena od tri kune i dvadeset lipa po litri mnogima je dala krila. U mljekarstvu su vidjeli budućnost. Kriznu 2009. preživio je jer se bavio i drugim poslovima.

- Šta se dogodilo da je ta cijena mlijeka otišla ispod dvije kune, ne mogu to objasniti. Ali mislim da je to bio jedan ključni okidač da je tako veliki broj proizvođača mlijeka zatvorio svoje farme i da su jednostavno odustali od te proizvodnje - kaže Kruljac.

I to ga, kaže, jako žalosti. Misli da bi sela bila s puno više ljudi kad bi svaka peta kuća imala pet ili deset krava...

Sve potpore i dio zarade uvijek su investirali u strojeve i osuvremenjivanje proizvodnje mlijeka. Pa tako i u zgradu s robotom i opremom za mužnju 70 krava, odnosno proizvodnju 1200 litara mlijeka dnevno. Na farmi je 170 grla za koja se obrađuje 100 hektara, od čega su 64 u zakupu. Osamnaestogodišnji sin Dorijan oduvijek je znao da će se baviti poljoprivredom, kao i kći Marija koja proizvodi sir.

Hrane će, kažu, uvijek trebati pa vjeruju da njihova farma ima budućnost.

OPG ima i tri stalno zaposlena radnika. Obitelj je zadovoljna njihovim odnosom prema poslu, znanjem i iskustvom, pa im u slučaju potrebe farmu mogu ostaviti na brigu. U planu su nova ulaganja u lagunu za gnoj te u suvremenu kušaonicu sira povezanu sa seoskim farmskim turizmom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!