Feletar: Da dobijemo više građe zaposlili bi još 200 radnika

24.01.2019.

08:54

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/V.K./HRT

default error photo
Jučer su objavljeni rezultati natječaja Hrvatskih šuma oko raspodjele trupaca drvoprerađivačima. Neki su nezadovoljni raspodjelom, kako je došlo do te raspodjele, hoće li to utjecati na drvnu industriju, odnosno, hoće li to dovesti do otpuštanja radnika?
Jučer su objavljeni rezultati natječaja Hrvatskih šuma oko raspodjele trupaca drvoprerađivačima. Neki su nezadovoljni raspodjelom, kako je došlo do te raspodjele, hoće li to utjecati na drvnu industriju, odnosno, hoće li to dovesti do otpuštanja radnika. To je bila tema o kojoj se govorilo u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ s Krunoslavom Jakupčićem, predsjednikom uprave Hrvatskih šuma, Josipom Feletarom, iz Spačve i Ivićem Pašalićem iz Udruženja drvoprerađivača pri HGK.

Jakupčić je rekao kako Hrvatske šume godišnje proizvedu 5 milijuna dvjesto tisuća što trupaca, što prosnog drva, a pilanski kapaciteti su daleko veći nego što je proizvodnja trupaca. Potražnja je bila tri puta veća.

- Hrvatske šume moraju gospodariti po Zakonu o zaštiti prirode i drugim zakonima, naglasio je Jakupčić i dodao kako šuma mora ostati za vječnost i za naše unuke i kako Hrvatske šume gospodare po načelima održivog razvoja.

Faletar je rekao kako je Spačva i lani bila nezadovoljna i kako nisu bili zadovoljni s pismom razumijevanja koji je potpisan između drvoprerađivača.

- Pismo razumijevanja je protiv zakona, zato što Zakon o tržišnom natjecanju jasno kaže kako nema dogovora i raspodjele, ističe.

Feletar naglašava, kako je Spačva tvrtka koja ima 850 zaposlenih radnika i prošle godine su po tom pismu razumijevanja opravdali 86 tisuća kubika trupaca, a ugovorom su dobili 56 tisuća kubika. Spačva izvozi u više od 30 zemalja svijeta.

- Govorimo o demografskoj politici i iseljavanju mladih iz Slavonije, o Vladinom projektu Slavonija, a više od pola trupaca koji se proizvedu u našoj županiji se prerađuje negdje drugdje. Ponovno se dogodilo da Spačva kao veliki proizvođač koji izvozi i zapošljava, ne može više rasti, naglašava i ističe kako bi Spačva da dobije veću količinu sirovine mogla zaposliti još 200 ljudi.

Pašalić govori kako je danas cijena trupaca hrasta u Hrvatskoj ispod cijene koja je na tržištu EU i da je logično da su ljudi nezadovoljni, zato što bi htjeli proizvoditi više kako bi mogli ostvariti razliku koja je proizvod netržišnih odnosa.

- Preko 90 posto članica našeg udruženja je zadovoljno i usuđujem se reći da ne pamtimo da je raspodjela bila poštenija i transparentnija ikada. Do ovog sporazuma odluke su se donosile telefonom i političke, interesne, koruptivne skupine su dijelile i određivale kako će se raditi. Sada postoje pravila koja su za sve ista, ističe.

Pašalić naglašava kako njegovo udruženje djeluje na način da sirovina ne bude najvažnija, već da se treba okrenuti kreativnosti, inovacijama, dodanoj vrijednosti, proizvodima u kojima je sirovina u relativno malom učešću.

- Pamet, znanje, dizajn s daleko većim učešćem, ističe i dodaje da ako se naša industrija svede na prodaju jeftine sirovine i jeftine radne snage, onda je jasno da to nije naša budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!