Feniks iz Like: Vatra mu progutala farmu, ali on ne odustaje

21.03.2021.

14:12

Autor: Vlatko Grgurić/Plodovi zemlje/HRT

Denis Hertl

Denis Hertl

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Farma koju je s mukom gradio mladom je Denisu Hertlu progutala vatra. A s njom i budućnost u Sjeničaku Lasinskom koju pokušava iznova izgraditi. Priča iz emisije Plodovi zemlje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


Bez pomoći vodiča i Denisovih prijatelja Sjeničak Lasinski teško je pronaći. Sela nema na karti, niti do njega u elektroničke mape ucrtanih putova. Denisovo gospodarstvo skriveno je duboko u šumi a do njega vodi makadamski put dug šest kilometara. Denis je elektromehaničar. U Sjeničak Lasinski došao je kad je imao 23 godine. Imanje je kupio preko oglasnika za 8.500 eura i preselio se prije dvije godine.

Nakon potrošene sve ušteđevine, podignutog kredita, priliku da nešto zaradi morao je, kaže, potražiti u Njemačkoj gdje je radio u serverskim sobama. Nakon nekoliko mjeseci, stigao je COVID i vratili su se ovdje s 500 eura i jednim kombijem. Tako su počeli. Zasukali rukave i krenuli obnavljati imanje koje nitko nije održavao 10 godina. Alat su kupovali ovisno o tome koliko su novaca imali.

Požar progutao sve

Krenulo se od obnove prekrasne drvene kuće. Željeli su je pretvoriti u muzejski primjerak, ali posljednjeg dana veljače progutao ju je požar, do temelja je izgorjela. A s njom i sve što su imali. Utvrđeno je da je uzrok požara neispravna električna instalacija i frižider. Od muzejskog primjerka tradicijske posavske kuće ostalo je samo nekoliko fotografija:

Galerija
Privatni album , Foto: Plodovi zemlje/HRT
Privatni album , Foto: Plodovi zemlje/HRTPrivatni album, Foto: Plodovi zemlje/HRT

Denisov otac je ratni veteran. Ne čudi da mu je odmah nakon požara u pomoć pritekao jedan od najboljih očevih prijatelja - Željko Jakobčić, predsjednik Udruge veterana vojne policije.

Pomoć veterana, općine i Elektre

Udruga se bavi humanitarnim radom, već je jednu kućicu kupila za vojnog invalida u Petrinji. Sada Denisu pokušavaju nabaviti kontejner, a trenutno su u tijeku radovi na poljskom WC-u. Kontejner će, kaže Jakobčić doći a našli su i majstore koji će obaviti sve radove. Općina je u rekordnome roku napravila pristupni put, a radnici Elektre riješili struju, dodaje Denis.

Sjeničak su svi napustili. Denis ne želi. Treba živjeti pa je posudio novac i kupio malo stado - 40 ovaca ličke pramenke s janjadi. Izbor nije bio težak, kaže, uvjeti za ovčarstvo su idealni, a znali su to i starosjedioci. Na susjednom napuštenom gospodarstvu još su ograde pregonskih pašnjaka. Prijašnji vlasnik do prije nekoliko godina tu je još napasao svoje ovce.

"Vuče me sloboda, sam određujem svoj život"

Sve su kuće u selu napuštene. U krugu od pola kilometra nitko ne živi. Denis ima hektar i pol vlastite zemlje, ali zemlja je ovdje najmanji problem. Vlasnici mu dozvoljavaju da ovce napasa na njihovim napuštenim gospodarstvima. Najteže je zimi, kaže, ali sreća je da cestu do sela čiste na vrijeme. Drago bi mu bilo da njegova priča potakne mlade da se odluče za život na selu.

- Znam da bi puno cura i dečki htjeli doći na selo, ali većina nema dovoljno znanja i financija, a sanjaju o ovome. Ali treba se puno odricati i početi od nule. Nje lako na početku. Za podignuti imanje na noge treba najmanje pet godina, kaže Denis. Ali ovdje ga, kaže vuče iskonska snaga, sloboda. Sam određuje kako će početi i kako završiti. Sam određujem svoj život, zaključuje.

Pogledajte video:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!