"Filipinci mogu podići turističku sezonu na višu razinu"

28.02.2019.

09:36

Autor: HRT

default error photo
"HGK na stranu radnu snagu gleda kao kratkoročno rješenje", istaknula je Antonija Bašić iz HGK Split.
Turistička je sezona pred vratima, a radna snaga veliki problem. Čak i uz ovogodišnje povećanje kvota dozvola za uvoz radne snage na više od 65 tisuća. U sektoru turizma kvote su dvostruko povećane, a opet se procjenjuje da hrvatskom turizmu nedostaje čak 15 tisuća radnika. Deset tisuća Filipinaca radilo bi u Hrvatskoj? U organizaciji HGK u Splitu je održan okrugli stol o stranoj radnoj snazi, kao rješenju za uspješnu turističku sezonu. Jer stanje je ozbiljno, razmišlja se i o uvozu radnika s dalekog istoka. U Studiju 4 o tome su govorili Antonija Bašić iz HGK Split i Ino Munitić, vlasnik pomorske agencije.

- Istina je jedna - da je Hrvatska kao destinacija vrlo interesantna Filipincima. Jako im je mistična. Oni bi rado došli pružiti svoje usluge. S druge strane nama je radna snaga potrebita. Bilo bi najidealnije da ne posežemo za radnom snagom izvana, no to je neminovno, smatra Munitić.

- Filipinci su kao narod - znam jer sam dugo godina plovio s njima - jako radišni, jako profesionalni i u 'hospitalitiju' i turizmu i jako, jako zastupljeni svugdje u svijetu. Mišljenja sam da bi Hrvatska trebala otvoriti vrata Filipincima jer vjerujem da bi oni mogli podići turističku dimenziju na još jednu višu razinu. To je narod koji je izuzetno ljubazan, koji izuzetno lijepo komunicira i radi s turistima širom svijeta, naglasio je.

Upitan da komentira tko je odgovoran za to što radnika nema, rekao je da mu je nezgodno komentirati to pitanje.

- Definitivno, uvjeti u našoj državi za mlade, perspektivne ljude, nisu do te mjere otvoreni i pozitivni. Samim ulaskom u EU otvorili su se instrumenti za naše ljude da pronađu neke druge sredine. Neke sredine koje im u ovom trenutku mogu omogućiti nešto bolje i kvalitetnije. To se ne događa samo u Hrvatskoj, nego i u široj Europi. Ja dolazim iz sektora pomorstva. Iz iskustva mogu reći da su se te stvari u pomorstvu počele događati puno ranije. Pomorstvo je kao prethodnica turizma, a to se s hrvatskom radnom snagom počelo događati prije 20-tak godina, rekao je.

- Mladi nažalost odlaze, traže bolje uvjete, nešto - kako bi svojoj obitelji pružili bolji i kvalitetniji život, istaknuo je.

- Što se tiče naše županije definitivno su najveći problemi u građevini, turizmu, ugostiteljstvu, trgovini, brodogradnji i prerađivačkoj industriji, istaknula je Bašić.

- Upravo na tu temu smo organizirali okrugli stol s naglaskom na stranu radnu snagu. HGK na stranu radnu snagu gleda kao jedno kratkoročno rješenje. Dogoročno ostavljavamo uvođenje dualnog sustava obrazovanja, odnosno povezivanje realnog sektora i gospodarstvenika. Ove godine imamo 100-postotno povećanje kvota. Najviše smo dobili u građevini, turizmu i ugostiteljstvu. Sad čekamo da vidimo koliko će se te kvote zapravo iskoristiti. U splitsko-dalmatinskoj županiji prošle smo godine iskoristili oko 4200 radnika strane radne snage. Više od 3500 tisuće je otišlo u građevinu i turizam. Najviše se radi o radnicima iz regije budući da su tu najmanje jezične i kulturološke barijere. No sve je više radnika i iz udaljenijih zemalja poput Ukrajinaca, Filipinaca i slično, naglasila je Bašić.

Objasnili su još proceduru koja je potrebna za strane radnike, govorili su o cijeni stranog radnika, problemima s radnom snagom te s kakvim kvalifikacijama i radnim iskustvom dolaze ti radnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!