Filipović: RH pozicionirati kao lidera u energetici; Primorac o povećanju plaća

18.08.2022.

13:31

Autor: M.Š./HRT

LNG terminal na Krku

LNG terminal na Krku

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Ministar gospodarstva Davor Filipović nakon sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici govorio je o odlukama koje su donesene, a vezano uz LNG terminal na Krku te izgradnju plinovodne mreže. Osvrnuo se i na situaciju u INA-i. Ministar financija Marko Primorac pak govorio je o aktualnoj situaciji te budućim mjerama, a vezano uz visoku inflaciju i rast cijena u gotovo svim segmentima društva. 

Na početku, izrazio je sućut povodom smrti novinara Mislava Bage.

- Osobno, a vjerujem kao i svi članovi Vlade, potreseni smo tužnom viješću da nas je prerano napustio cijenjeni novinar, gospodin Mislav Bago. Izražavam iskrenu i duboku sućut obitelji, svim prijateljima, a i vama novinarima, njegovim kolegama. Mislav će nam jako faliti, istaknuo je Davor Filipović. 

"Želimo biti dobavni pravac za Mađarsku i BiH"

Potom se osvrnuo i najvažnije odluke Vlade s današnje sjednice. 

- Najznačajnija odluka odnosi se na povećanje kapaciteta LNG-a i izgradnju plinovodne mreže na relaciji Zlobin - Bosiljevo. U cilju osiguranja sigurnosti opskrbe plinom RH, odlučili smo krenuti s investicijom vrijednosti 180 milijuna eura. Od toga 25 milijuna se odnosi na udvostručenje kapaciteta LNG-a na Krku, a 155 milijuna odnosi se na izgradnju plinovoda. Jako je važno ići u tom smjeru, kako bi Hrvatsku pozicionirali kao lidera na novoj energetskoj karti Europe, istaknuo je dodajući da će se investicija financirati dijelom iz europskih fondova, a dijelom iz državnog proračuna. 

- Želimo u dogledno vrijeme biti dobavni pravac plina prema Mađarskoj i BiH, dodaje.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da neprofitne udruge dobivaju račune za energente kao i poduzetnici, Filipović je rekao da su u Vladi svjesni da takve udruge ne mogu plaćati račune za struju koji im dolaze.

Najavio je da će u idućim danima biti predstavljeno rješenje kojim će se pomoći i udrugama, apostrofirajući da se neće dopustiti ni da vrtići, škole, starački domovi i bolnice budu u situaciji da ne mogu plaćati račune za energente.

Upitan hoće li prema njima ići mjere kao i prema građanima, u smislu ograničenja cijena, Filipović je rekao da će se mjere "detaljno prezentirati kada budu u potpunosti izbrušene".

- Imamo nekoliko varijanti koje su na stolu, prema tome, naši sugrađani, posebno oni koji su najugroženiji, mogu biti sigurni da će država biti uz njih, da ćemo pomoći da svi ovu tešku i kriznu situaciju prebrode sa što manje problema, izjavio je FIlipović.

"Svatko tko je ugrožen imat će podršku države"

Kada je riječ o roku do kojeg će paket biti predstavljen, FIlipović je rekao da je već najavljeno da će taj paket biti predstavljen "na jesen" i u tom roku će svakako i biti predstavljen.

- Dopustite, vidjet ćete da će to biti u razumnom roku, svjesni smo situacije, intenzivno se na tome radi. Svatko onaj tko je ugrožen imat će podršku države, poručio je Filipović.

Komentirao je i postupak oko preuzimanja INA-e.

- Vlada RH je pokrenula reviziju arbitražnog postupka, kada se okonča taj postupak, donosit ćemo daljnje odluke oko preuzimanja. Što se tiče izvlaštenja malih dioničara INA-e, Zakon o trgovačkim društvima predviđa istiskivanje manjinskih dioničara, to je situacija kada glavni dioničar ima 95% dionica nekog društva te onda prema zakonu "izvlastiti" ostalih 5% te da im se isplati primjerena naknada. To određuje revizor, ističe ministar Filipović.

Na prozivke sinjskog gradonačelnika Mire Bulja, koji tvrdi da je u tom gradu opskrba vodom pred kolapsom jer ne mogu plaćati pet puta veće račune za struju koje im je poslao HEP, Filipović je rekao da Vodovod Cetinske krajine u listopadu prošle godine je imao ponudu za struju od 134 eura, lanjskog prosinca od 170 eura, a krajem ožujka ove godine 256 eura.

- To su sve odbili, istaknuo je. 

"Vodovod Cetinske krajine tri puta odbio potpisati ugovor s HEP-om po znatno nižoj ponudi"

S druge strane, naveo je Filipović, Grad Sinj je 1. srpnja ove godine potpisao ugovor s HEP-om, čime plaća električnu energiju 259 eura.

- A sada, zato što su tri puta odbijali, Vodovod Cetinske krajine plaća struju 349 eura, izjavio je Filipović.

- Čija je odluka da se tri puta odbija potpisati ugovor s HEP-om po znatno nižoj ponudi, upitao je Filipović, dodajući da su takve poslovne odluke u "potpunosti pogrešne".

Poduzetnici su jučer upozorili na zadužnice koje su dobili od Gradske plinare Zagreb, koja na taj način želi osigurati naplatu potraživanja. Upitan o tome, Filipović je rekao da svi koji su dobili te zadužnice pitanje o tome trebaju postaviti Gradskoj plinari i onima čija je to odgovornost.

- Teško mi je to komentirati, osim da je to isključivo odluka Uprave zagrebačke plinare, odnosno Zagrebačkog holdinga, odnosno ljudi koji su predsjednici Skupštine Zagrebačkog holdinga. To je pitanje za njih, dodao je Filipović.

Primorac: Ako bude potrebno, uvest ćemo porez na ekstra profite

Ministar financija Marko Primorac također je na početku izjave za medije izrazio sućut povodom smrti Mislava Bage. 

- Bio je jedan od meni dražih novinara, poručio je. 

Vlada je svojim intervencijama pokazala da se zna nositi s krizama, spomenuo je među ostalim smanjivanje PDV-a na niz proizvoda.

- Efekt nije u potpunosti utjecao na snižavanje cijena. Pitanje je u kojoj će mjeri do toga efekta doći, na koji će način dionici snositi društvenu odgovornost u situaciji u kojoj se nalazimo, ističe ministar financija. 

Ističe i da Vlada ima ograničen prostor po pitanju toga da smanjenje PDV-a zapravo rezultira povećanjem marži. 

- Nije ipak Vlada nemoćna. Stav Vlade jest da svatko mora preuzeti odgovornost. Postoje i u drugim državama porezi na ekstra profite, ako uočimo da su povećane marže postale neka pravilnost, pojava koju Vlada treba tretirati, mi ćemo to tretirati. Upozorio bih one koji "kalkulantski" ulaze u tu priču, da to ne čine. Pratimo kontinuirano situaciju i u ciljanim trenucima ćemo mjere donositi. Nisam najavio uvođenje poreza na ekstra profite, ali ako bude potrebno, mi ćemo i to napraviti. 

Kaže da su spremni za konkretne mjere u svrhu pomoći najugroženijim skupinama.

- Vlada ima i određene obveze, vezano uz indeksaciju mirovina, plaće su tu isto, otvoreni smo za sve razgovore i potencijalno povećanje. Eventualne viškove poreznih prihoda distribuirat ćemo na način koji će biti optimalan, dodaje Primorac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!