Filipović: Ina je osigurala dovoljno derivata za vrijeme remonta RN Rijeka

25.01.2023.

11:32

Autor: T.V./HRT/Hina

 Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Konferencija Jutarnjeg lista "Energetika 2023. - sigurnost opskrbe i cijene energenata" u Zagrebu je okupila stručnjake za energetiku koji raspravljaju o sigurnosti opskrbe i cijeni energenata. U fokusu je cijena plina, kako Europa treba postići neovisnost o ruskim fosilnim gorivima. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je Ina za vrijeme obustave rada rafinerije u Rijeci osigurala dovoljno derivata te da energetski sustav funkcionira neometano.

- Ina je osigurala potrebne derivate, nabavljene su dostatne količine dizela i benzina i vidimo da cijeli energetski sustav neometano funkcionira. Očekujemo da rafinerija počne s radom kako je Ina to i najavljivala, kroz dva-tri mjeseca, rekao je Filipović. Važno je da sustav neometano funkcionira i da nema poremećaja na tržištu. Učinit ćemo sve da tako i ostane, poručio je. 

Upitan brine li ga navodna nova Inina metodologija vrednovanja rada riječke rafinerije prema kojoj je ona od dobitaša postala gubitaš, odgovorio je kako nije primijetio da je rafinerija prije privremenog zatvaranja bila gubitaš, već da je poslovala dobro zahvaljujući i visokim rafinerijskim maržama.

Što se tiče skorašnjeg početka zabrane uvoza dizela iz Rusije 5. veljače i utjecaja na tržište, odgovorio je da prošli i dio ovoga tjedna pokazuju da su cijene "krenule malo na gore", ali da to nije "ništa što bi bilo eventualno zabrinjavajuće".

- Kontinuirano interveniramo i u cijenu goriva pa je danas tako cijena dizela u Hrvatskoj primjerice jeftinija od svih zemalja u našem okruženju, a kada pogledate našu zemlju u odnosu na Italiju primjerice, 3,7 kuna je dizel kod nas je jeftiniji nego u Italiji, prema tome to su sve bili impulsi i hrvatskom gospodarstvu, a i hrvatskim građanima kako bi se sačuvao standard hrvatskih građana, poručio je ministar Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!