Ministri energetike EU-a bez dogovora o ograničavanju cijena plina

24.11.2022.

Zadnja izmjena 21:46

Autor: T.V./T.D./HRT/Hina

Ministri energetike članica EU-a na izvanrednom sastanku u Briselu

Ministri energetike članica EU-a na izvanrednom sastanku u Briselu

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Ministri energetike država članica Europske unije na izvanrednom sastanku u Briselu nisu postigli suglasnost oko ograničavanja cijena plina. Ograničavanje je potkraj rujna zatražilo 16 zemalja članica. Novi izvanredni sastanak održat će se 13. prosinca.

O još jednom izvanrednom energetskom summitu iz Bruxellesa je za Dnevnik HTV-a izvijestila Jasna Paro.  

- Dogovor nije postignut, ali su se ministri složili oko većine prijedloga koji su bili na stolu. Nisu se složili oko mehanizma za ograničavanje veleprodajne cijene plina, što je tražilo 15 država uključujući Hrvatsku. Tu su stajališta ostala podijeljena jednako podijeljena, i što se tiče maksimalne cijene, od 275 eura po Mkwh što je predlagala Komisija, i oko toga kako bi se i kada taj mehanizam aktivirao ili, što je još važnije, dezaktivirao, izvijestila je Jasna Paro

Ministri su se zato složili, dodala je, da će od sljedeće godine pokrenuti zajedničku javnu nabavu, odnosno da će krenuti zajednička kupovina plina, da će se formiranje cijene LNG plina odvojiti od cijene plina koji stiže plinovodom, jer je LNG sada većina plina što ga Europa uvozi.

- Složili su se i oko tzv. prekogranične solidarnosti, odnosno da u slučaju velikih energetskih kriza nijedna država članica Unije neće ostati bez plina.   Ministar Filipović rekao je da će Hrvatska u sljedećih nekoliko dana potpisati sporazum sa Slovenijom o uzajamnim isporukama plina u slučaju velike krize, izvijestila je HTV-ova dopisnica.

Ministri su se složili oko toga da se smanje i ubrzaju administrativne procedure za projekte obnovljivih izvora energije.

- Sve to oko čega su se ministri energetike složili dobit će formalnu potvrdu tek kada se postigne politički dogovor o ograničavanju cijene plina. Zbog toga je sazvano još jedno izvanredno energetsko vijeće, 13. prosinca. Bit će to peto izvanredno energetsko vijeće otkako su počela poskupljenja plina, kazala je i najavila izjave sudionika sastanka.

Ministri energetike država članica EU-a okupili su se u četvrtak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu na kojem je jedna od glavnih tema bila ograničenje cijena plina kako bi se pomoglo građanima i gospodarstvu.

- Postigli smo suglasnost o sadržaju, ali neće se glasovati dok se ne riješi pitanje ograničenja cijene plina. Još ne otvaramo šampanjac, ali smo bocu stavili u hladnjak, rekao je češki ministar Jozef Sikela.

Komisija je predložila uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma koji bi se aktivirao kada cijena plina na nizozemskoj burzi (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene plina 10 uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Većina zemalja članica EU-a, među njima i Hrvatska, nisu zadovoljne prijedlogom Komisije da se veleprodajna cijena plina na nizozemskoj burzi ograniči na 275 eura za megavat sat i traži da se gornja granica postavi bliže trenutačnim cijenama plina od oko 120 eura.

- Složili smo se da prijedlog Komisije treba doraditi jer je predložena cijena od 275 eura iznimno visoka, rekao je hrvatski ministar gospodarstva Davor Filipović.

Čak 15 država Europske unije želi postaviti ograničenje za obuzdavanje troškova energije nakon što su cijene plina prošlog kolovoza skočile na rekordno visoke razine, potaknute prekidom opskrbe Rusije - Europi, u svjetlu zapadnih sankcija Moskvi koja ratuje protiv Ukrajine. No, oštro protivljenje dolazi iz manjeg, ali snažnog tabora predvođenog Njemačkom, najvećim gospodarstvom Unije.

Zajedno s Nizozemskom, Švedskom, Austrijom i Finskom, tvrde kako bi ograničenje moglo preusmjeriti opskrbu drugdje i smanjiti poticaje za nižu potrošnju.

- Ograničenje cijene plina koje je navedeno u dokumentu trenutačno ne zadovoljava nijednu državu. To je poput neke šale nakon toliko rasprava i prijedloga, pisanih prijedloga, koje su predstavile države članice. Očekujemo pravu raspravu i dokument za koji se nadamo da će biti spreman prije Božića, već u idućim danima, rekla je Anna Moskwa, ministrica za klimu i okoliš Republike Poljske.

- Čuli smo brojne kritike od mnogih stručnjaka iz različitih zemalja o prejednostavnom ograničenju cijene. Jer ako je cijena preniska, nema više ponude. Ako nema ponude, onda nema ni plina i problem nije riješen, ističe Sven Giegold, ministar gospodarstva i klimatske akcije Savezne Republike Njemačke.

- Teško je predvidjeti kako će to utjecati na energetsko tržište. Ostajemo pri stajalištu predsjednika Putina da nećemo isporučivati naftu i plin državama koje bi postavile ograničenje i pridružile mu se, poručio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!