Filipović: Plin iz LNG terminala bit će dostupan BiH, pomoći ćemo plinofikaciju

20.02.2023.

11:52

Autor: HRT/IMS/Hina

Filipović i Čović

Filipović i Čović

Foto: HTV / HRT

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u ponedjeljak kako će Hrvatska omogućiti povezivanje svog plinovoda i korištenje kapaciteta LNG terminala s Bosnom i Hercegovinom putem Južne plinske interkonekcije, te će pomoći plinofikaciju te zemlje. 

- U dogovoru smo s predstavnicima iz BiH da se napravi plinovod kako bi plin koji dolazi iz LNG-a mogao opskrbljivati i BiH. Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH su jedno biće i prirodno je da mislimo i na Hrvate u BiH, te da u Hrvatskoj napravimo trasu prema BiH, rekao je ministar Filipović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Prema ranijem sporazumu između hrvatskog plinskog operatera Plinacroa i BH Gasa dogovoreno je da se izgradi odvojak s Jonskojadranskog plinovoda prema BiH na području Imotskog, odnosno Posušja, čime bi ova zemlja imala diverzificiranu opskrbu plinom budući je sada ovisna samo o plinu koji stiže putem Turskoga toka, koji je projekt ruskog Gazproma.

Ministar Filipović je dodao kako je izgradnja LNG terminala strateški projekt koji je zajamčio Hrvatskoj sigurnu opskrbu plinom, te otvorio prostor za opskrbu drugih zemalja.

- U ovoj krizi Hrvatska postaje jedno energetsko čvorište ovog dijela Europe gdje udvostručujemo kapacitete na našem LNG terminalu na Krku koje sada iznose 2,9 milijardi kubičnih metara. Jačamo plinovodnu mrežu, a sve kako bi bili partneri zemljama u okruženju, a naravno i BiH, rekao je ministar.

Ministar Filipović je na novinarski upit kazao kako će kupiti hrvatske državne obveznice ocjenjujući kako je to dobra prigoda za ulaganja.

- Državne obveznice spadaju u kategoriju ulaganja s najmanjim mogućim rizikom", rekao je i izrazio očekivanja da će ih kupiti i druge kolege ministri.

Također je izrazio očekivanje kako će aplikacija Kretanje cijena, koju je ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo u petak, pomoći stabiliziranju maloprodajnih cijena.

- Od petka, uključujući nedjelju bilo je 23.000 posjeta stranici. Vjerujem da će ta aplikacija pridonijeti stabiliziranju cijena u maloprodaji u Hrvatskoj i da će pomoći našim građanima da i sami budu informirani o cijenama te da znaju tko je prema njima korektan, a tko nije, rekao je.

Podsjetio je kako su tri domaća trgovačka lanca Konzum, KTC i Tommy dostavili ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja sve podatke cijena koje su od njih tražili te su ih učinili dostupnim građanima.

- Drugi trgovački lanci to nisu napravili. Prema tome, na svakome je potrošaču da odluči gdje će trošiti svoj novac, zaključio je Filipović.

Hrvatski ministar gospodarstva tijekom dana će u Ljubuškom razgovarati s predstavnicima više hrvatskih općina i gradova u BiH o energetskim i vodnim projektima koji povezuju dvije zemlje. Nazočit će i obilježavanju Dana grada Ljubuškog. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!