Filipović: Zagorski poduzetnici uspješno se nose s inozemnom konkurencijom

26.04.2023.

12:06

Autor: T.D./HRT/Hina

Davor Filipović

Davor Filipović

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u srijedu je na konferenciji 'Industrija Zagorja: Konkurentnost, održivost i modernizacija', koja je u Zaboku okupila najznačajnije gospodarstvenike Krapinsko-zagorske županije, istaknuo da poduzetnici u toj županiji već godinama uspješno konkuriraju na inozemnom tržištu.

Konferenciju je organizirala Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, a tom su prigodom predstavljeni Analiza industrije Krapinsko-zagorske županije te indikativni plan objave natječaja i prilike za financiranje industrije.

Ministar Filipović naglasio je da poduzetnici u Krapinsko-zagorskoj županiji znaju kako konkurirati na inozemnim tržištima te da već godinama to čine uspješno, pri čemu ostvaruju rast prihoda, dobiti i produktivnosti te što je najvažnije, izvoz im raste brže od uvoza, a sve je veći i broj zaposlenih.

Filipović je istaknuo da je okruženje u kojem živimo i poslujemo vrlo nestabilno, podsjetivši da je Vlada uložila puno napora da se održe stabilnost i rast gospodarske aktivnosti te sačuvaju radna mjesta.

- I za vrijeme covida, a i sada u vrijeme velike energetske krize, paketima mjera koji su bili ukupne vrijednosti 6,8 milijardi eura, održali smo koheziju u društvu i dali smo dodatan zamah našim gospodarstvenicima, kazao je Filipović te naglasio da mjere nisu bile usmjerene samo prema gospodarstvenicima, već i prema građanima.

- Osim što smo regulirali cijene električne energije tako da se pomogne i obrtnicima te mikro, malim, srednjim i velikim poduzetnicima, išli smo u smjeru reguliranja marži kada govorimo o naftnoj industriji, pa imamo cijenu dizela od jučer koja je najniža od 1. lipnja 2021. godine, a sve zahvaljujući mjerama Vlade, ustvrdio je ministar.

Dodao je kako je Vlada odlučila u sljedećoj godini zadržati istu cijenu plina, s ciljem očuvanja kupovne moći građana, što će se reflektirati na gospodarstvo.

- Osim mjera koje su usmjerene na pomoć koja je konstantno potrebna, promišljamo i dugoročno - udvostručujemo kapacitete našeg LNG terminala. Time se još snažnije pozicioniramo kao ozbiljno energetsko čvorište ovog dijela Europe. U prosincu smo raspisali natječaj za geotermalne izvore energije. Puno se o geotermalnom prije pričalo, sada su raspisani natječaji. Očekujemo šest istražnih polja, a ako istraživanja budu uspješna, još 400 milijuna eura novih investicija, rekao je Filipović.

Kolar: U Zagorju pokrivenost uvoza izvozom 180 posto


Istaknuo je i da se nastavlja s administrativnim rasterećenjem gospodarstva te da će u ovoj godini parafiskalni nameti biti smanjeni za 132 milijuna eura.

Predsjednik HGK ŽK Krapina Anđelko Švaljek rekao je da je industrija za Zagorje važna jer se polovina BDP-a županije generira upravo iz tog sektora.

Župan Željko Kolar je istaknuo da je gospodarstvo u KZŽ izvozno orijentirano.

- U Zagorju imamo pokrivenost uvoza izvozom oko 180 posto. Kakva bi mi bila država kad bi i gospodarstvo Hrvatske imalo takav rezultat, zapitao se.

Dodao je da je s ulaskom Hrvatske u Schengen i uvođenjem eura kao nacionalne valute izvoznicima olakšan transport robe i usluga te naglasio da očekuje još bolji rezultat.

- Od trećeg kvartala 2013. godine naše gospodarstvo kontinuirano raste. Nikad nije bila veća dobit i vjerujem da ćemo se ove godine približiti i novim rekordima, kazao je Kolar.

Posebno je istaknuo da su zagorske tvrtke i u kriznim godinama ulagale u obrazovanje i znanje svojih ljudi, u nove tehnologije, digitalizaciju i robotizaciju te da je i to itekako utjecalo na dobre rezultate gospodarstva. Kolar je istaknuo i da je 2013. godine u KZŽ bilo 8.546 nezaposlenih i 32,5 tisuće zaposlenih.

- Danas je gotovo 40 tisuća zaposlenih i 1900 ljudi na Zavodu za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti iznosi 4,4 posto na području županije. Mi smo po prosjeku plaća, po visini plaća, uvijek bili na dnu ljestvice, a jučer je izašao podatak da smo peti po prosjeku plaća u RH, rekao je Kolar dodajući da je to isključivo zasluga gospodarstvenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!