Fina podsjeća poduzetnike na rokove za dostavu financijskih izvješća

07.03.2023.

16:05

Autor: T.V./HRT/Hina

Fina poziva na predaju godišnjih financijskih izvješća do 30. travnja

Fina poziva na predaju godišnjih financijskih izvješća do 30. travnja

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Financijska agencija (Fina) u utorak je pozvala poduzetnike da svoja godišnja financijska izvješća za prošlu godinu predaju do 30. travnja ove godine, upozorivši i da je za one koji ne dostave svu dokumentaciju propisana novčana kazna.

Kako navode u svom priopćenju, svi poduzetnici, obveznici primjene Zakona o računvodstvu pozivaju se da godišnje izvještaje za 2022. dostave Fini u zakonskim rokovima i to za statističke i druge potrebe do 30. travnja, za potrebe javne objave u roku od šest mjeseci po isteku poduzetnikove poslovne godine te konsolidirane godišnje financijske izvještaje za javnu objavu u roku od devet mjeseci po isteku poslovne godine.

Do kraja travnja svi poduzetnici trebaju za statističke i druge potrebe Fini u sklopu godišnjeg financijskog izvještaja dostaviti bilancu, račun dobiti i gubitka te dodatne podatke.

Nadalje, u roku od šest mjeseci po isteku poslovne godine, za potrebe javne objave mikro i mali poduzetnici trebaju Fini dostaviti bilancu, račun dobiti i gubitka, bilješke uz financijske izvještaje, odluku o utvrđivanju GFI-a, odluku o raspodjeli dobitka ili pokriću gubitka i revizorsko izvješće, ako je obveznik revizije.

Srednje veliki i veliki poduzetnici za potrebe javne objave u roku od šest mjeseci po isteku poslovne godine trebaju u Finu dostaviti bilancu, račun dobiti i gubitka + izvještaj ostalom sveobuhvatnom dobitku (za obveznike primjene MSFI-ja), bilješke uz financijske izvještaje, izvještaj o novčanim tokovima, izvještaj o promjenama kapitala, revizorsko izvješće, godišnje izvješće i izvješće poslovodstva, nefinancijsko izvješće (ako je obveznik), odluku o utvrđivanju GFI-ja i odluku o raspodjeli dobitka ili pokriću gubitka.

Izvještaje je moguće dostaviti putem internetske aplikacije RGFI, uz korištenje digitalnog certifikata, putem online servisa za predaju dokumentacije, poštom ili na šalteru u Fininim poslovnicama, podsjećaju iz Fine.

Ujedno, iz Fine napominju da je za obveznike koji ne dostave godišnji financijski izvještaj i propisanu dokumentaciju za statističke i dr. potrebe i/ili u svrhu javne objave, propisana novčana kazna u iznosu od 1.320,00 do 13.270 eura, a odgovornoj osobi u iznosu od 660 do 2.650 eura.

Kako bi izbjegli dodatne troškove, Financijska agencija poziva sve poduzetnike da na vrijeme predaju potrebne izvještaje, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!