18:01 / 11.12.2018.

Autor: V.K./Hina

Fina: Potkraj studenoga u blokadi 269.582 građana

-

-

Foto: - / -

Potkraj studenoga ove godine u blokadi su bila 269.582 građana te 19.645 poslovnih subjekata s glavnicom duga od 7,2 milijarde kuna.
Potkraj studenoga ove godine zbog neispunjenih osnova za plaćanje u blokadi su bila 269.582 građana s glavnicom duga od 18,15 milijardi kuna te 19.645 poslovnih subjekata s glavnicom duga od 7,2 milijarde kuna, objavila je u Fina.

Blokiranih građana bilo je 2820 ili jedan posto manje nego u listopadu, a njihov je dug (samo glavnica) bio manji za 390,96 milijuna kuna ili 2,1 posto.

Potkraj studenoga dug građana na osnovi kamata iznosio je 6,9 milijardi kuna, što je 2,1 posto ili za 145,9 milijuna kuna manje nego mjesec prije.

Prema podacima Fine, najveći dio duga građana, glavnica u iznosu od 7,36 milijardi kuna te kamate od 2,99 milijardi kuna, odnosio se na dug financijskome sektoru (banke, štedionice, kreditne unije, leasing i faktorinška društva, osiguravajuća društva i tvrtke čija je djelatnost kartično poslovanje).

Najveći broj građana (108.863) dužan je tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacija i komunikacija, u koje su svrstani i teleoperateri.
Dug građana koji su blokirani za više od milijun kuna, njih 1619 (što je u ukupnom broju blokiranih građana udio od 0,6 posto), iznosi 7,4 milijarde kuna (udio u ukupnome dugu građana 40,6 posto), a kamate su 3,2 milijarde.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja, a u skladu s njime Fina je prestala postupati na osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i prema kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Inače, Sabor je u srpnju donio zakone o otpisu dugova fizičkim osobama, o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima te izmjene zakona o stečaju potrošača. Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpisuju se dugovi do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe povezane s njima.

Podaci Fine pokazuju i da je potkraj studenoga bilo blokirano 19.645 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba), što je 476 ili za 2,4 posto manje u odnosu prema listopadu.

Prema podacima Fine, u blokadi su potkraj studenoga bile 7463 pravne osobe s ukupnim dugom od 7,5 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 5,7 milijardi, a na kamate 1,8 milijardi kuna.

U blokadi su bile i 12.182 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovi glavnice iznosio 1,5 milijardi kuna, a pribroji li se tomu i 486,5 milijuna kuna kamata, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba potkraj studenoga iznosio je malo više od dvije milijarde kuna.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!