21:39 / 30.12.2019.

Autor: I.D./HINA

Financijski plan HNB-a za 2020. godinu

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Očekuje se višak prihoda nad rashodima u iznosu od 45,04 milijuna kuna. Prihodi iz poslovanja središnje banke u idućoj bi godini trebali iznositi 502,55 milijuna kuna, a troškovi poslovanja 449,7 milijuna kuna.
Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici u ponedjeljak donio je Financijski plan HNB-a za 2020. godinu, a objavljeni sažetak pokazuje da bi središnja banka u idućoj godini trebala ostvariti višak prihoda nad rashodima u iznosu od 45,04 milijuna kuna.

Po podacima iz sažetka financijskog plana koji je objavljen na internet stranicama HNB-a, prihodi iz poslovanja središnje banke u idućoj bi godini trebali iznositi 502,55 milijuna kuna, a troškovi poslovanja 449,7 milijuna kuna.

Planom je predviđeno povećanje umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke u iznosu od 6,5 milijuna kuna te povećanje rezervacija od 1,3 milijuna kuna. Tako bi na kraju višak prihoda nad rashodima u 2020. godini iznosio 45,04 milijuna kuna.

No, središnja banka u objavljenom sažetku napominju da "plan za 2020. ne sadržava planirane neto obračunske (nerealizirane) i realizirane tečajne razlike, za čije će se iznose korigirati višak prihoda nad rashodima po godišnjem obračunu za 2020. godinu".

Tečajne razlike razlog su prošlogodišnjeg gubitka

Naime, tečajne su razlike bile razlog zbog kojih je HNB prošlu godinu završio s gubitkom od 468,37 milijuna kuna, a nakon što je 2017. gubitak iznosio 2,55 milijardi kuna, pokazalo je godišnje izvješće za 2018. godinu koje je središnja banka objavila u srpnju ove godine.

Po podacima iz tog izvješća, ukupne nerealizirane tečajne razlike su bile negative i iznosile su 592 milijuna kuna, što je odredilo i rezultat izvještaja o dobiti HNB-a, koji je u 2018. bio u minusu za 468 milijuna kuna.

Taj iznos pokriven je iz općih pričuva HNB-a, koje su 31. prosinca 2017. iznosile 11,3 milijardi kuna, a većinom su formirane od pozitivnih tečajnih razlika u prethodnim godinama te među ostalim služe upravo kao zaštitni sloj za pokrivanje valutnog rizika i očuvanje temeljnoga kapitala HNB-a, naveli su iz središnje banke.

Sredinom rujna objavljen je i rad Igora Ljubaja "Međunarodne pričuve, tečajne razlike i financijski rezultat poslovanja HNB-a" u kojem se navodi kako su "upravo tečajne razlike bile isključivi razlog zbog kojeg je HNB u 2017. i 2018. zabilježio prvi negativan rezultat još od 2003. godine".

- U 2017. to je pretežito bilo zbog jačanja eura prema dolaru na svjetskome deviznom tržištu, a u 2018. zbog jačanja kune prema euru. Oboje je umanjilo kunski iskaz međunarodnih pričuva, a bez tečajnih razlika HNB je u svom poslovanju, kao i svih dosadašnjih godina, ostvario višak prihoda nad rashodima, istaknuo je uz ostalo Ljubaj u svom radu.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!