21:02 / 23.10.2020.

Autor: Ivanka Bukulin/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

Financijski udar na proizvođače

-

-

Foto: - / -

Vlasnici jajomata, mljekomata, bučomata i uljomata su na mukama.
Vlasnici jajomata, mljekomata, bučomata i uljomata su na mukama. Nakon što su tisuće kuna uložili u kupnju samoposlužnih aparata, sada bi ih trebali dodatno opremiti kako bi svaka transakcija u realnom vremenu bila registrirana u Poreznoj upravi. Bune se jer, kažu, uredno plaćaju PDV, a svi su samoposlužni aparati registrirani.

Uz proizvode koje prodaje na kiosku, ovaj domaći proizvođač svježe mlijeko i sireve nudi i na mljekomatu. Od iduće godine sve će ih morati prilagoditi kako bi se svaka kupnja u realnom vremenu mogla dojaviti Poreznoj upravi.

- Jedan mljekomat dođe 125 tisuća kuna. Da bi otplatili, morate tisuće i tisuće litara mlijeka prodati da bi se to na kraju isplatilo. Postoji određena rentabilna prodaja, govori Darko Pavičević, upravitelj mljekarsko-stočarske zadruge "Proizvodi sela".

Nove odredbe odnose se i na jajomate.

- Po jednom aparatu bude između 1500 2000 kn i svaki mjesec je nekakav trošak 50, 60 kuna po automatu. Koliko bi jaja morali prodati da bi namirili novi trošak? 1500 komada mjesečno po automatu, objašnjava Zvonko Šincek, OPG Šincek. 

Ogorčeni su jer PDV redovito plaćaju, a samoposlužni aparati uredno su evidentirani.

- Dolazimo do jedne nelogične situacije u kojoj proizvođač jaja koji prodaje na tržnici na klupi, a na toj istoj tržnici 24 sata ima samoposlužni aparat. Taj isti OPG na klupi ne treba fiskalizaciju, ističe Mladen Jakopović, Hrvatska poljoprivredna komora. 

Poljoprivredna komora u javnoj raspravi uložila je prigovor. No nije prošao.

- Dvije godine je bilo prijelazno razdoblje. Dakle, sada ističe, to je više nego dovoljno da se prilagodi da ti samoposlužni uređaji uđu u sustav fiskalizacije. Međutim, nije obveza izdavanja računa, nego slanja tog signala prema poreznoj upravi, objašnjava Zdravko Marić, ministar financija.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da će domaćim proizvođačima pokušati pomoći.

- Iznimno nam je bitan taj lanac prodaje, mi ćemo obavit razgovor, vidjeti koji su to troškovi. Ono što interes i Ministarstva poljoprivrede dobiti kompletan uvid u volumen proizvodnje koji se plasira na taj način, govori Zdravko Barać, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane.

Pravila će se primijeniti i na samoposlužne aparate na kojima se nude topli i hladni napici, kave. A država o njima nema evidenciju, kao što ima za mljekomate, bučomate ili jajomate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!