10:57 / 15.01.2018.

Autor: HRT

Fitch je podigao kreditni rejting RH, što to znači za nas?

-

-

Foto: - / -

Rast gospodarstva temelji se na snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija.
Fitch je podigao kreditni rejting Hrvatske, što je prvi rast od 2004. godine. Agencija je rejting podigla s BB na BB+ uz stabilne izglede za rast gospodarstva što se temelji na snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija.

Novotny o rejtingu: Trend pada kamatnih stopa na kredite će se nastaviti

Ekonomski analitičar prof. Slavko Kulić s Ekonomskog Fakulteta u Zagrebu upozorava da se ne radi o "odluci", nego "mišljenju" Fitcha, "jedne od deset agencija koja se bavi davanjem mišljenja za novac". "To mišljenje te iste agencije temelje na podacima koje im mi dajemo", izjavio je za Studio 4 HRT-a, naglasivši da "se to plaća", odnosno da te agencije takve stvari čine za novac. "Ta mišljenja za nas mogu značiti nešto samo za aktualnu vlast koja ima mogućnost bez legitimiteta vladati na dug", dodaje. Kaže da više nije problem u dugu, nego u tome što ne proizvodimo dobra kojima ćemo ga platiti.

Saborski zastupnik Ivan Mišić naglašava pak kako je ova Vlada po prvi put imala suficit u proračunu i da je donesena porezna reforma.

Na poreznu reformu se osvrnuo i prof. Kulić, kazavši kako "filozofija autokratske države koju imamo od 2000. godine počiva na filozofiji pedevizma". "Znači PDV-a, poreza koji ne može nitko izbjeći", pojasnio je. Točno je da je vlast postigla jednu stabilnost, kaže on, no upozorava: "Radi se o posebnom tipu dugoročne stabilnosti koja zapravo osigurava život na sve nižoj razini stvarnosti". Stanje u kojem živimo opisuje kao "stabilnu krizu".

Mišić priznaje da su zaduživanje i porezi svakako veliki problem Hrvatske. Smatra da bi Hrvatska potrošnju trebala podići preko radnika, no da smo tu zakasnili 25 godina. Misli da je ekonomska politika Hrvatske dosad vođena na "jugoslavenski, komunistički način". Zamjera dosadašnjoj ekonomskoj politici "što je dozvolila da banke izlihvare naše građane".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!