22:15 / 12.01.2018.

Autor: HRT

Fitch podignuo rejting Hrvatske na 'BB+' sa stabilnim izgledima

-

-

Foto: - / -

Prvo podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004.
Rejtinška agencija Fitch u petak je podignula rejting Hrvatske na 'BB+' uz stabilne izglede zahvaljujući rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004.

Tada je, naime, Standard&Poor's (S&P) povećao rejting države s 'BBB-' na 'BBB', nakon čega su više puta sve tri vodeće svjetske agencije smanjile rejting.

Analitičari Fitcha istaknuli su da je gospodarski rast u 2017. ostao na 3 posto, jer je Hrvatska imala koristi od snažne ciklične pozicije, povećanog povlačenja novca iz fondova EU-a, snažne turističke sezone i porezne reforme. Također, istaknuli su i poboljšanje javnih financija, pri čemu je u 2017. zabilježen prvi suficit opće države, prvi prema metodologiji ESA 2010, dok se ciljao deficit od 1,3 posto BDP-a.

Od tri vodeće rejtinške agencije, sada Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a S&P i Moody's dva stupnja ispod, pri čemu S&P drži izglede pozitivnima, što znači da je potreban samo jedan korak prema povećanju i samog rejtinga, a Moody's stabilnima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!