Sprave za fitness iz Bjelovara osvajaju svijet

05.03.2023.

12:22

Autor: Sani Lukić/Dnevnik u podne/HRT

Sprave za fitnes iz Bjelovara

Sprave za fitnes iz Bjelovara

Foto: HTV / HRT

Bez inovativnosti, posebno kad je riječ o manjim tvrtkama, danas se teško probiti na globalnom tržištu. Manja bjelovarska tvrtka upravo je zahvaljujući vlastitim inovacijama i idejama uspjela u proizvodnji sprava za fitness, a potražnja je tolika da sve završava u izvozu, i to po cijelome svijetu. Domaće tržište zasad će morati pričekati.

Potražnja za vrhunskim spravama za fitness tolika je da se nekad mali obrt postupno pretvara u manufakturu. Novi laserski rezač kupljen novcem iz europskih fondova ubrzao je za deset puta proizvodnju sprava koje su posebne, no i dalje je tu niz zahtjevnih poslova za radnike.

- Znači da su te sprave ručni rad i da su specifične po svojoj biomehanici, koja je prepoznatljiva očito u svijetu, i zbog toga se prepoznaje i prodaje svuda u svijetu, objašnjava voditelj proizvodnje Matija Lakota.

Traka za trčanje bez motora


Zbog proširenja poslova tvrtka se iz Bjelovara preselila u veći pogon u obližnju Novu Raču. Mali obrt doživio je pravi bum nakon što je vlasnik osmislio traku za trčanje bez motora, jedinstvenu u svijetu, i za izum dobio nagradu.


- Za traku s ferrofluid kočnicom - na toj tehnologiji razvijamo još i neke druge sprave. Jedna smo od rijetkih firmi u Europi koja proizvodi trake za trčanje, sve ostale se proizvode ili u Americi ili u Kini, kaže direktor Ferrodusa Vedran Presečki.


Korisnici su posvuda imali samo riječi hvale za jedinstven bjelovarski proizvod pa se za njega pročulo po cijelome svijetu. Stoga je prodaja, unatoč konkurenciji, slatka briga, potvrđuje direktorica prodaje Jelena Jakšić.


- Iznenađujuće, ali ekstremno lako. Prodajemo diljem svijeta, od Australije do SAD-a. Zadnja lokacija od kuda nam je stigao upit su Filipini i, evo, baš neki dan smo isporučili u Norvešku. Iduća pošiljka odlazi u Veliku Britaniju, dodaje.


Pri izradi surađuju sa svjetski poznatim trenerima fitnessa. Iako je nekadašnja proizvodnja od 150 sprava godišnje sada višestruko veća, dio kupaca i dalje moraju odbiti ili zamoliti za strpljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!