Fitoplazma obrala vinograde

22.09.2019.

18:57

Autor: Ivica Grudiček/V.K./HRT

default error photo
U našim sjevernim županijama - od Zagorja do Međimurja - gotovo da i nema vinograda bez zlatne žutice vinove loze.
U našim sjevernim županijama, od Zagorja do Međimurja, gotovo da i nema vinograda bez zlatne žutice vinove loze. Iako je bolest u Hrvatskoj već 15-ak godina, sjever zemlje snažnije je pogođen 2016-te. Vinogradi se suše i  nažalost, mnogi iz vinograda ovih dana umjesto grožđa iznose osušene trsove.

U viničkom kraju u tijeku je berba grožđa. Iako urod ove godine nije loš, vinogradari se pribojavaju - žutice vinove loze. Umjesto da se veseli obilnoj berbi, Vjekoslav Drvarić iz Pešćenice Viničke u očaju gleda kako mu trsovi propadaju.

- Dolazi do skupljanja lista, skuplja se prema unutra i u ovoj fazi propadanja se ljušti. Nema mu spasa, govori Vjekoslav Drvarić, Pešćenica vinička.

Stručne službe stavljaju žutu oznaku na mjesta zahvaćena fitoplazmom. To je svojevrsna "osmrtnica vinove loze".

- Ukoliko se ustanovi da je više od dvadeset posto trsova zaraženo, iskrčuje se cijeli vinograd i bilo bi dobro da se barem godinu dana tlo odmori, ukazuje Zrinka Večerić, Ministarstvo poljoprivrede.

Gospodin Drvarić izbora nema. Od petstotinjak trsova, zaraženo ih je osamdesetak. Gotovo da nema reda gdje se ne žute "osmrtnice" Zaraženi trs mora pod hitno van.

- Koliko se čovjek bori cijelu godinu. Tuča, mraz, peronospora i evo što na kraju imate, očajan je Drvarić.

Sličan problem i na ivanečkom području. Na Risjaku pokraj Lukavca, vinogradari imaju veliku štetu.

Dvadeset-trideset posto je otišlo čokota, govori Mario Križanec, Lukavec.

Zapušteni vinogradi žarište su bolesti. Vinogradari prstom upiru u lokalnu upravu jer, kažu, neodgovorni se ne kažnjavaju. Iako načelno kazne iznose i više tisuća kuna, u praksi nije tako.

Nažalost, na sjeveru zemlje žutica vinove loze je uzela maha. Gotovo da ne postoji vinogradar koji ne bilježi štetu u svom vinogradu.

I dok ministarstvo poljoprivrede provodi akcijski plan suzbijanja bolesti, vinogradari smatraju da je prekasno.

- Zagorec bez vinograda je kao crkva bez oltara. Kad  Zagorcu uzmete vinograd, to je kao da Dalmatincu uzmete more i barku, naglašava Križanec.

A bez vinograda utihnut će već rijetki zagorski "klopotci a naši brežuljci gušit će se - u korovu..

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!