Ford ukida 1.100 radnih mjesta u Španjolskoj

10.03.2023.

15:31

Autor: HRT/Hina/D.M.

Fordova tvornica kod Valencije

Fordova tvornica kod Valencije

Foto: Heino Kalis / Reuters

Američki proizvođač automobila Ford planira ukinuti 1.100 radnih mjesta u tvornici u španjolskoj Valenciji. Otkazi su sastavni dio najavljenih promjena u proizvodnji u Europi, rekla je glasnogovornica kompanije.

Kompanija je odlučila da u Valenciji više neće sastavljati monovolumen Galaxy i karavan S-Max. U tvornici u Valenciji trenutno radi 5.800 radnika.

- Ford će konstruktivno surađivati sa sindikalnim partnerima kako bi ublažio utjecaj otkaza na zaposlenike, njihove obitelji i na lokalnu zajednicu, navela je glasnogovornica.

Lani je Ford najavio da odgađa ulaganja u proizvodnju u Španjolskoj zbog "revidiranih izgleda za Europu", ali je potvrdio da bi do kraja desetljeća trebao u španjolskoj tvornici početi proizvoditi električna vozila.

Proizvodnja električnih vozila podrazumijevat će smanjenje broja radnih mjesta, rekao je Ford prilikom predstavljanja projekta.

Američka kompanija već je najavila da će ugasiti 2.300 radnih mjesta u Njemačkoj i 1.000 u Britaniji. Od 2030. planiraju u EU prodavati samo električne automobile. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!