Fortenova: Mirovinski fondovi neće postati novi suvlasnici grupe

28.10.2022.

16:49

Autor: HRT/Hina

Fortenova grupa

Fortenova grupa

Foto: HRT / HTV

Iz Fortenova grupe u petak su Hini potvrdili da unatoč znatnim naporima Uprave te kompanije kako bi hrvatskim mirovinskim fondovima omogućila kupnju 42,5 posto udjela, koji trenutno ima ruski Sberbank, oni ipak neće postati novi suvlasnici te grupe.

Večernji list je u petak objavio da je dogovor prema kojem su četiri društva za upravljanje privatnim mirovinskim fondovima trebala otkupiti vlasnički udio Sberbanke u Fortenova grupi definitivno propao i to zbog izričitog protivljenja njemačkog Allianza, suvlasnika najvećeg među njima - AZ fonda.

"Točno je da hrvatski mirovinski fondovi neće postati novi suvlasnici Fortenova grupe, iako je Uprava kompanije u zadnja dva mjeseca uložila znatne napore kako bi im omogućili kupnju udjela od 42,5 posto koji trenutno ima Sberbank", odgovorili su iz Fortenove na upit Hine.

Ističu kako je kompanijski tim zajedno s pravnim savjetnicima osmislio kompleksan mehanizam, koji bi omogućio provođenje te transakcije u rekordnom roku, uz potpuno poštivanje zakona i sankcija uvedenih ruskim kompanijama.

"Iako su tri od četiri mirovinska fonda donijela odluku o ulaganju, žao nam je što Nadzorni odbor AZ mirovinskog fonda, koji kao najveći obvezni mirovinski fond u Hrvatskoj upravlja mirovinama većine nas, nije prepoznao i iskoristio, vjerujemo, stvarno izvrsnu priliku za ulaganje u najveću maloprodajnu i prehrambenu kompaniju u ovom dijelu Europe", navode iz Fortenove.

Dodaju kako je Uprava Fortenova grupe poduzela sve potrebne korake kako bi se mirovinskim fondovima omogućila kupnja udjela Sberbanke, jer je zbog sankcija ovo trenutak kada je taj udjel bilo moguće kupiti po povoljnoj cijeni.

Kompanija je, kažu, željela mirovinske fondove u vlasničkoj strukturi i zato što bi time dobila institucionalnog investitora koji bi donio dodatnu stabilnost regionalnoj proizvodnji i opskrbi hranom.

"No, zbog odluke jednog fonda, s obzirom da je zakonom ograničena najviša moguća razina ulaganja svakog od njih, svi su mirovinski fondovi propustili priliku za kupnju, iako je i Sberbanka sa svoje strane također učinila sve da se ova transakcija zatvori u najboljem interesu svih uključenih strana", istaknuli su iz Fortenova grupe navodeći kako će se proces vlasničke konsolidacije sada nastaviti bez mirovinskih fondova.

"Važno je napomenuti kako sankcije protiv dijela sadašnjih suvlasnika Fortenova grupe i dalje ne utječu ni na koji način na poslovanje, iza nas je odlična sezona i rezultati su rekordni te bez obzira na rast cijena energenata i druge poremećaje tržišta očekujemo dobru poslovnu godinu", kaže se u današnjem odgovoru Fortenova grupe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!