Fortenova u prvih devet mjeseci s prihodima iznad 30 mlrd. kn

22.11.2022.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: Hina/HRT

Fortenova u prvih devet mjeseci s prihodima iznad 30 mlrd. kn

Fortenova u prvih devet mjeseci s prihodima iznad 30 mlrd. kn

Foto: HTV / HRT

Fortenova grupa u u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila ukupne konsolidirane prihode iznad 30 milijardi kuna te prilagođenu konsolidiranu dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznad dvije milijarde kuna, doznaje se u utorak iz te grupe.


Fortenova se u posljednje vrijeme više spominjala u kontekstu prodaje Sberbankova udjela, no čini se da to nije znatnije utjecalo na njezine rezultate.

- Iz Fortenove su željeli poslati poruku da unatoč svim nestabilnostima i neizvjesnostima oko vlasničke strukture tvrtka normalno radi i posluje pozitivno. Ističu da se po svakom od pet financijskih parametara vide pomaci iz godine u godinu, a posebno im je važna činjenica da se osjetno smanjio i dug kompanije, u čemu je svakako pomogla i prodaja Leda i ostalog smrznutog asortimana, javio je u središnjem Dnevniku novinar HTV-a Mladen Sirovica.

Ukupni konsolidirani prihod iz kontinuiranog poslovanja u tom je razdoblju premašio 30 milijardi kuna, što je 38 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije. Bez utjecaja integracije slovenskog trgovačkog lanca Mercatora, ukupni se prihod iz kontinuiranog poslovanja povećao za gotovo 15 posto u tom razdoblju.

Kako ističu iz Fortenove, porast prihoda proizlazi iz operativnih poboljšanja i odlične ovogodišnje turističke sezone, no napominju da je na to utjecala i inflacija.

Prilagođena konsolidirana EBITDA za to razdoblje premašila je dvije milijarde kune, što je za otprilike 20 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Dobit unatoč troškovima

Kako su naveli iz Fortenove, u prvih devet mjeseci Fortenova je imala dobit iz kontinuiranog poslovanja, unatoč troškovima duga i povećanim troškovima naknada zaposlenicima.

Novčana pozicija grupe na kraju rujna 2022. bila je nešto ispod dvije milijarde kuna, a iz Fortenove navode da ona ostaje snažna odražavajući sezonski karakter poslovanja, uobičajen za ovo doba godine.

Prilagođeni omjer zaduženosti na kraju rujna ove godine bio je nešto manji od 3,6 puta neto dug u odnosu na prilagođenu EBIDTA-u, čime se potvrđuje usmjerenost Grupe na smanjenje zaduženosti.

Usporedbe radi, ukupni konsolidirani prihod Fortenova grupe u prvih devet mjeseci lani iznosio je 22 milijarde kuna, dok je usklađena konsolidirana EBITDA iznosila 1,7 milijardi kuna, a neto dobit 1,3 milijarde kuna.

Krajem rujna 2021. Grupa je na računu imala 2,5 milijardi kuna u novcu i novčanim ekvivalentima, a uslijed značajnog smanjenja duga zbog prodaje segmenta Zamrznute hrane omjer zaduženosti tada je smanjen na 4,2 puta u odnosu na EBITDA-u.

Duplo smanjena zaduženost

- Fortenova je imala izvrsnih prvih devet mjeseci ove godine, izjavio je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško na brifingu s novinarima.

Istaknuo je da je najbitnije za grupu da je u protekle četiri godine intenzivno radila na razaduživanju.

- Duplo je smanjena naša zaduženost. Omjer naše EBITDA-e i zaduženosti je bio prije četiri godine 7,2, a na kraju trećeg kvatala ove godine 3,6, naglasio je Peruško.

Više pojedinosti o financijskim rezultatima Fortenova grupe bit će objavljeno sljedeći tjedan, nakon što konačni rezultati budu prezentirani dioničarima.

- Ono što su ključni izazovi pred kompanijom su rješavanje zavrzlame oko vlasničke strukture te pitanje refinanciranja duga, a te dvije stvari su naravno usko povezane. Kupnja Sberbankova udjela od strane arapskog šeika Alketbija se po svemu sudeći neće moći provesti, a ono što se neslužbeno može čuti iz krugova bliskih kompaniji i njezinim drugim dioničarima jest kako se pripremaju određeni pravni postupci kojima bi se Sberbank izbacilo iz vlasničke strukture i to u relativno skorom roku. Kompanija želi novi, čisti start kako bi s jedne strane dobila povoljnije uvjete kreditiranja, a zatim i pripremila teren za izlazak na tržište kapitala kako bi prikupila novac, dobila nove vlasnike i kako bi se omogućio daljnji razvoj kompanije. Čini se to kao velik broj složenih koraka, no u kompaniji su uvjereni da je sve to izvedivo u sljedećih nekoliko godina, javio je Mladen Sirovica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!