Frka Petešić: U odnosu na 10 godina prije, RH je danas puno otpornija na krize

02.04.2020.

12:37

Autor: I.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

Očito je da su Hrvatska i Europa već u recesiji, ali paketi ekonomskih mjera dobili su dosta pozitivnih reakcija poduzetnika.
Nakon što je prije dva tjedna Vlada donijela prvi paket ekonomskih mjera, predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je predstavio novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije koronavirusa.

Plenković: Stat ćemo iza hrvatskog radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri

Horvat: Nitko neće biti nezadovoljan

Očito je da su Hrvatska i Europa već u recesiji, ali paketi ekonomskih mjera dobili su dosta pozitivnih reakcija poduzetnika. Potvrdio je to u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstojnik ureda premijera Andreja Plenkovića Zvonimir Frka Petešić.

- Ovim paketom mjera ide se korak dalje. Već je u prvom paketu osigurano 30 milijardi kuna kako bi se prije svega osigurala likvidnost poduzeća i, ono što je najvažnije, da se sačuvaju radna mjesta, kazao je Frka Petešić.

Dodao je da su bila tri prioriteta. Uz očuvanje radnih mjesta i likvidnost poduzeća prioritet je bio, što je više moguće, očuvati životni standard ljudi.

Neizvjesnost pandemije

- Ovo je globalna pandemija koja ne pogađa samo Hrvatsku, već cijeli svijet. Tako da je jako teško predvidjeti kako će se razvijati i koliko će trajati. Upravo je ta neizvjesnost ono što nas prisiljava da tome moramo pristupiti ne kao sprintu, nego kao maratonu - da možemo izdržati na duge staze.

Na pitanje zašto se odmah u prvom paketu nije išlo s rasterećenjima i otpisom poreznih obveza, Frka Petešić je odgovorio da prije svega treba shvatiti da se nije ništa promijenilo u smislu odgode ili otpisa.

- Budući da je odgoda bila spomenuta na tri mjeseca. A u roku od dva tjedna je već donesen drugi paket u kojem govorimo o otpisu. Prema tome, onima kojima se odgodilo prije dva tjedna, sada se ništa nije promijenilo, pojasnio je Frka Petešić dodavši da je u međuvremenu provedena temeljitija analiza nakon koje je donesen ovaj novi paket mjera.

- Sada je donesena ta mjera koja ne samo odgađa, nego i otpisuje. I osim toga, važno nam je da se sačuvaju radna mjesta - zbog toga je potpora poduzećima od 3250 kuna po očuvanom radnom mjestu podignuta na 4000 kuna po očuvanom radnom mjestu. A uz to - država preuzima na sebe teret od svih doprinosa: mirovinskih i zdravstvenih, što je dodatnih 1460 kuna po očuvanom radnom mjestu, rekao je Frka Petešić napomenuvši da to nije plaća zaposlenicima.

- To je potpora poduzećima da mogu očuvati plaće radnicima i mogu sačuvati radna mjesta, kazao je.

Novi paket mjera - za više od 600 000 zaposlenih

U ožujku, rekao je, tu mjeru je iskoristilo 65 000 poduzeća koja zapošljavaju više od 400 000 radnika.

- To govori koliko je taj prvi paket uspio. A u ovom drugom paketu mjera govorimo o više od 600 000 zaposlenih.

Koliko će Hrvatska moći izdržati pandemiju financijski, kako napuniti proračunske prihode u mjesecima kada je karantena i kada nema puno ekonomske aktivnosti - pitanja su koja se često ovih dana postavljaju, a na koja je, kazao je Frka Petešić, teško točno odgovoriti.

- To je pitanje koje si postavljaju sve Vlade svijeta. Ono što mogu reći to je da, u odnosu na prije 10 godina kada nas je pogodila velika financijska kriza, Hrvatska je danas na puno čvršćim nogama, puno je otpornija na krize. Izišli smo iz procedure prekomjernih deficita, nemamo više prekomjerne makro ekonomske neravnoteže, imamo sada kreditni rejting, dvije godine zaredom smo imali proračunski suficit, kazao je i dodao:

- Sve to omogućava Hrvatskoj, koliko god da je situacija teška, da se puno lakše nosi s njom. I to je omogućilo da ovaj paket mjera danas iznosi više od 10 posto BDP-a.

Pogledajte cijeli razgovor:
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!