20:08 / 20.09.2021.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Furjan: Ulaganjem u nove tehnologije i digitalizacijom postat ćemo produktivniji

"Ulaganjem u nove tehnologije postat ćemo produktivniji"

"Ulaganjem u nove tehnologije postat ćemo produktivniji"

Foto: Dnevnik / HRT

Upravo ulaganjem u nove tehnologije, uvođenjem novih poslovnih praksa i bržom digitalizacijom, postat ćemo produktivniji. Vidimo u drugom kvartalu ove godine ogroman rast hrvatskog izvoza, 35-36 posto, što je rezultat niže baze u prošloj godini, ali također vidimo i 20 posto rasta izvoza u odnosu na 2019.. Znači da hrvatski poduzetnici postaju sve konkurentniji, jer je izvoz najbolji pokazatelj konkurentnosti, zaključio je Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, i za Dnevnik HTV-a govorio je o budućnosti hrvatskog gospodarstva i poslodavaca.

Milijarde europskog novca u sljedećim godinama Hrvatskoj će biti na raspolaganju. Ključno je pitanje: hoće li se tim novcem uspjeti redefinirati temelji naše ekonomske politike?

- Prvi novac bi već sada trebao pristizati, ključ su investicije privatnog sektora, i reforme javnog sektora, rekao je novinar Mladen Sirovica.

Na pitanje što je ključno poslodavcima, Mihael Furjan kaže kako misli da su to investicije u privatnom sektoru.

- Pritom mislimo da su ulaganja u nove tehnologije i inovacije u digitalizaciju najbolja spona našeg sustava obrazovanja novih tehnologija s podizanjem konkurentnosti i standarda građana, to je zapravo ono što je rješenje naših problema jer je nedostatak konkurentnosti ključan problem hrvatskog gospodarstva, rekao je Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Furjan je potvrdio da Hrvatska nije dovoljno konkurentna na tržištima jer nije dovoljno produktivna.

- Upravo ulaganjem u nove tehnologije, uvođenjem novih poslovnih praksa i znanja s više investicija, bržom digitalizacijom, postat ćemo produktivniji. Mi smo sretni, vidimo u drugom kvartalu ove godine ogroman rast hrvatskog izvoza, 35-36 posto, što je rezultat niže baze u prošloj godini, ali također vidimo i 20 posto rasta izvoza u odnosu na 2019. godinu. Znači da hrvatski poduzetnici postaju sve konkurentniji, jer je izvoz najbolji pokazatelj konkurentnosti, zaključio je Furjan.

O BDP-u

BDP bi u ovoj godini trebao rasti 6,5 posto, na pitanje možemo li u sljedećim godinama biti barem blizu tih rezultata kako bismo uhvatili korak sa zemljama koje su uspješnije od nas Furjan je odgovorio kako je mišljenje poslodavaca da će društveni proizvod rasti i više.

- Naše očekivanje je 7 do 8 posto i mi to vidimo upravo iz porasta narudžbi i povećanja izvoza. Dugoročan rast održiv je jedino porastom izvoza, naša domaća potražnja, odnosno potrošnja kućanstava i državna potražnja nisu dovoljan izvor rasta. Jedini način da počnemo agresivno rasti u izvozu proizvoda i usluga je da povećamo privatne investicije, i nadamo se da će to u budućnosti biti glavni generator brzog rasta hrvatskog gospodarstva, objašnjava Mihael Furjan.

O inflaciji

- Posljednjih tjedana važna tema je inflacija koja je na mjesečnoj razini najviša još od 2013. godine. Hoće li nas ta činjenica natjerati da nastojimo ubrzati gospodarski rast jer inflacija raste najviše u ovim segmentima gdje građani najviše osjete?, pitao je voditelj.

- Inflacija će odmah rezultirati većim nominalnim rastom gospodarstva, ali imamo rizik da nam se uspori realni rast, i svi mi zapravo trebamo voditi računa o tome da nađemo prostora kako biti konkurentniji, da ne prevaljujemo te cijene na konačnog potrošača. Nadamo se da će doći do usporavanja ovog trenda rasta cijena sirovina, rekao je Furjan.

Poslodavci i pandemija

- Imamo dovoljno cjepiva, građani trebaju preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje. Stav poslodavaca je da se mi trebamo potpuno otvoriti kao što otvorile zemlje koje su procijepljenije kao što su Engleska i Danska, i poticati što je više moguće cijepljenje građana. Devedeset posto bolesnika u intenzivnim jedinicama skrbi su necijepljeni ljudi i sve je jasno, zaključio je Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!