19:03 / 31.10.2019.

Autor: Željko Raić/T.D./HRT

Fuzija automobilskih divova

-

-

Foto: - / -

Ujedinili su se Fiat Chrysler i Peugeot i odmah postali četvrti proizvođač automobila na svijetu.
Od danas svjetsko tržište automobila nije isto. Ujedinili su se Fiat Chrysler i Peugeot i odmah postali četvrti proizvođač automobila na svijetu. Ostvarivat će godišnje prihode od 170 milijardi eura, od čega očekuju 11 milijardi čiste zarade. 

Elektrika i ekologija ključne su dvije riječi u ovome spajanju. Ono će omogućiti znatne uštede jer će dvije tvrtke dijeliti troškove razvoja električnih vozila, koja će, očekuje se, u budućnosti dominirati u sektoru osobnog prijevoza.

- Ovo je vrlo dobra vijest. Pogotovo za Francusku, jer omogućuje uspješan razvoj automobila na električni pogon. Ali i zajednički izlazak na treća tržišta, smatra Bruno Le Maire, francuski ministar gospodarstva.

Pritom ministar misli na Kinu. Kina je najveći kupac električnih vozila. Druga dobra vijest je da nema otpuštanja radnika. Nova tehnologija otvara nova radna mjesta.

- Iako svi obećavaju nova radna mjesta, mi ta obećanja primamo s rezervom. Bilo bi lijepo kada bi se profit ostvarivao bez otpuštanja, objašnjava Jean-Pierre Mercier, čelnik sindikata u grupaciji PSA.

Analitičari tvrde kako je ovo spajanje slamka spasa za posrnuli Fiat.

- Za Fiat Chrysler ovo je zadnji vlak. Jednostavno, tehnički je zaostala u odnosu na druge autokompanije. A što se tiče Peugeota, on se širi velikom brzinom. Prvo je preuzeo Opel, a sada ovo spajanje. Dobar posao, ističe Juergen Pieper, analitičar automobilskog sektora.

Talijanska vlada vrlo je zadovoljna razvojem događaja. Posrnulo gospodarstvo napokon dobiva novu financijsku injekciju.

- Nadajmo se da će od udruživanja obje tvrtke profitirati, ali isto tako očekujemo - što je važno - da Italija dobije jamstva za zapošljavanje novih ljudi i za nove investicije koje će osigurati gospodarski rast, naglašava Giuseppe Conte, talijanski premijer.

Kada će biti proizveden novi zajednički model - nije poznato, no zna se da je nova kompanija već danas počela osiguravati infrastrukturu za sastavljanje baterija, potrebnih za prelazak na proizvodnju električnih vozila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!