12:45 / 05.06.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

G7 postigao sporazum o minimalnom oporezivanju korporacija

Sastanak ministara financija G7

Sastanak ministara financija G7

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Ministri financija skupine G7 dogovorili su povijesni sporazum o oporezivanju multinacionalnih tehnoloških divova u Londonu u subotu, objavio je britanski ministar financija Rishi Sunak na Twitteru.

- Presretan sam što mogu objaviti da su danas nakon godina rasprava ministri financija G7 postigli povijesni sporazum o reformi globalnog poreznog sustava. Ministri financija skupine G7 dogovorili su minimalni porez na dobit velikih tvrtki od najmanje 15 % koji će se određivati od zemlje do zemlje, napisao je Rishi Sunak.

Ovaj dogovor je važan temelj za daljnji dogovor tijekom foruma G20 i on bi trebao okončati desetljećima dugu "utrku prema dnu" u kojoj su se države natjecale privući korporacijske divove sa sve nižim poreznim stopama i izuzećima.

No to ih je koštalo stotine milijardi dolara, manjak koji sada žele što prije nadoknaditi kako bi mogli pokrenuti gospodarstva razorena u pandemiji koronavirusa.

Multinacionalne kompanije kao što su Google, Amazon i Facebook plaćaju malo ili nimalo poreza, a bogate nacije godinama pokušavaju dogovoriti način kako da se to promijeni.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dala je novi poticaj pregovorima prijedlogom o minimalnoj stopi oporezivanja od 15 %, što je više nego u zemljama poput Irske, ali ispod najniže razine u G7.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!