16:51 / 28.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

G7 ne žele ruski plin plaćati rubljama, Moskva aludira na obustavu isporuke

Ruska isporuka plina - ilustracija

Ruska isporuka plina - ilustracija

Foto: File Photo / REUTERS

Zemlje skupine G7 odbacile su zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina da se isporuke plina i nafte ubuduće plaćaju ruskom valutom, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u ponedjeljak u Berlinu, a Kremlj je istodobno poručio da neće besplatno opskrbljivati Europu.

- Ministri zemalja G7 su jedinstveni u ocjeni da zahtjev za plaćanjem u rubljama predstavlja jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora, rekao je Robert Habeck nakon virtualnog sastanka s ministrima zemalja G7 zaduženim za energetiku.

- Postojeći ugovori su još uvijek na snazi što znači da je plaćanje rubljama neprihvatljivo, rekao je Habeck, ministar gospodarstva Njemačke koja trenutno predsjeda grupom gospodarskih sila G7.

Habeck (Zeleni) je kritizirao prošlotjedni zahtjev ruskog predsjednika Putina da "neprijateljske države", među koje spada i Njemačka, ubuduće plaćaju rubljama što bi ojačalo rusku valutu.

- Putinov pokušaj da nas razjedini je više nego očit. No G7 to neće dozvoliti i naš odgovor je jasan: ugovori se moraju poštivati, rekao je njemački ministar.

Na pitanje što će učiniti ako Rusija zaustavi prodaju plina Njemačkoj, Habeck je rekao kako je Njemačka "na sve spremna".

Istodobno je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je "jasno da Rusija neće besplatno isporučivati plin".

- U našoj situaciji, teško da je moguće i prikladno da bismo se uključili u humanitarno djelovanje, rekao je Peskov.

Dodao je da će - ako europske zemlje odbiju plaćati u rubljama - Rusija na vrijeme donijeti odgovarajuće odluke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!