13:22 / 27.07.2018.

Autor: S.F. /D.M./ Hina

Gavrilović kaže da je dobio spor protiv RH - DORH tvrdi suprotno

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova "jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović".
Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, u postupku koji su Gjuro Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv RH, donijelo je jučer pravorijek kojim je "jednoglasno utvrdilo da je RH bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović", navodi se u priopćenju te petrinjske tvrtke, koje potpisuju Gjuro Gavrilović kao vlasnik i Georg Gavrilović kao član Uprave.

Policija pretražuje petrinjski Gavrilović
Bivši radnici 'Gavrilovića' strahuju od oduzimanja stanova
Đuro Gavrilović osumnjičen za ratno profiterstvo

Gavrilović je arbitražni postupak protiv hrvatske države pred ICSID-om pokrenuo krajem 2012. godine, a radi zaštite stranog ulaganja te je tražio naknadu štete u iznosu od 198,5 milijuna eura, temeljeći svoj zahtjev na Ugovoru o zaštiti stranih ulaganja koji je Hrvatska sklopila s Austrijom. "Arbitražno vijeće je utvrdilo da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije", kaže se u priopćenju tvrtke i samog Gjure Gavrilovića.

Također se navodi kako je "investicija učinjena u skladu sa važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka, isključivo se mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću".

Nakon 25 godina bezuspješnog pokušaja da svoja prava zaštite pred nadležnim tijelima republike Hrvatske i svih podnesenih pritisaka, uključujući i vođenje neosnovanih kaznenih postupaka, tvrtka Gavrilović d.o.o. i Gjuro Gavrilović ovaj pravorijek doživljavaju "prvenstveno kao potvrdu svojih nastojanja da dokažu protupravnost postupanja Republike Hrvatske i njenih tijela te legitimnost izvršenog ulaganja", ističe se u priopćenju.

DORH: Hrvatska u arbitraži s Gavrilovićem uspjela s 98 posto Državno odvjetništvo izvijestilo je da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s preko 98 posto, odnosno da je toj tvrtki dosudilo tek 1,49 posto traženog iznosa i oko 30 posto traženih troškova postupka. Arbitražno vijeće je pravorijekom utvrdilo da je Republika Hrvatska povrijedila čl. 4. st. 1. Bilateralnog ugovora o poticanju i zaštiti stranih ulaganja koji su sklopile te je temeljem toga odlučilo da je Republika Hrvatska dužna samo drugotužitelju Gavrilović d.o.o. platiti na ime naknade štete iznos od 9.699.462 kuna i 1.658.960 eura (1,49 % traženog iznosa), te na ime troškova arbitražnog postupka 2.593.642 eura i 285.288 američkih dolara, što iznosi 30 posto traženih troškova postupka tužitelja (198,5 milijuna eura ), objavio je DORH.

Navode da je tom odlukom Arbitražno vijeće faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s preko 98 posto, s obzirom da su tužitelji ukupno tražili 198.500.000 eura na ime naknade štete te 9 milijuna eura na ime troškova postupka. Premda će odluka o daljnjim pravnim radnjama u odnosu na dio odluke u korist Gavrilovića d.o.o. biti donesena nakon što DORH  izvrši analizu te odluke, već je u ovom trenutku vidljivo da je ista u tom dijelu u suprotnosti s pravom Europske unije, priopćio je DORH.
Đuro Gavrilović

Đuro Gavrilović

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!