Gazprom smanjio proizvodnju i izvoz plina

16.08.2022.

15:36

Autor: M.Š./Hina/HRT

Gazprom - ilustracija

Gazprom - ilustracija

Foto: Reuters photographer/File Photo / REUTERS

Ruski proizvođač plina Gazprom objavio je u utorak da je od početka godine smanjio proizvodnju za 13,2 posto, a izvoz za trećinu.

Kompanija je od siječnja do sredine kolovoza proizvela 274,8 milijardi, a izvezla je 78,5 milijardi kubičnih metara plina, navodi agencija Tass.

U kolovozu prosječni dnevni izvoz bio je za 3,3 posto veći nego u srpnju i iznosio 213,3 milijuna kubičnih metara.

Potražnja za plinom u sustavu na domaćem tržištu smanjila se za 2,3 posto, prenosi ruska agencija Tass.

Izvoz ruskog plina u Kinu cjevovodom Power of Siberia i dalje raste, u skladu s bilateralnim dugoročnim ugovorom Gazproma i kineskog CNPC-a, prenosi Tass.

Gazprom je naveo i da je cijena plina u Europi u utorak premašila 2.500 dolara za 1.000 kubičnih metara, prvi puta od 8. ožujka, citirajući podatke londonskog ICE-a. Od početka trgovanja porasla je više od osam posto.

U nizozemskom plinskom čvorištu TTF-u cijena je u terminskim ugovorima za rujan porasla na 2.501,7 dolara za tisuću kubičnih metara, odnosno 238,765 eura po megavatsatu (MWh).

Gazprom je upozorio da bi ove zime cijena u Europi mogla premašiti i 4.000 dolara.

- Cijene plina na europskom fizičkom tržištu dosegnule su 2.500 dolara (za 1.000 kubičnih metara). Prema konzervativnih procjenama, ako se taj trend nastaviti, cijene će ove zime premašiti 1.000 kubičnih metara, napominje kompanija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!