Gazprom: Ugašena kompresorska stanica za Sjeverni tok nije sigurna

05.09.2022.

20:34

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ruski energetski div Gazprom objavio je u ponedjeljak da je dobio službeno upozorenje ruskih regulatora da ugašena kompresorska stanica Portovaja, koja bi trebala upumpavati plin za Njemačku putem plinovoda Sjeverni tok, ne udovoljava sigurnosnim standardima.

Gazprom je u petak objavio da je uočio curenje motornog ulja iz turbine koja je tada još bila radila u Portovaji i da će obustaviti isporuku prirodnog plina dok ne popravi kvar.

U ponedjeljak je citirao Siemens Energy, kompaniju koja je obavila remont turbina Sjevernog toka, da "curenje ulja može popraiti samo specijalizirana tvrtka".

Gazprom u priopćenju kaže da je Portovaja sada "opasno proizvodno postrojenje" i da više ne može legalno raditi.

Siemens Energy je u subotu objavio da ga nitko nije tražio da obavi popravak i da curenje ulja ne bi trebalo utjecati na funkcionalnost turbine te da se kvar može popraviti na licu mjesta. Tvtka je također navela da su Portovaji na raspolaganju druge turbine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrj Peskov ponovio je u ponedjeljak stajalište Moskve da su problemi s isporukom plina iz Rusije isključivo rezultat zapadnih sankcija.

Europa je optužila Rusiju da plin koristi kao oružje za odmazdu za sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!