18:39 / 26.09.2019.

Autor: Mladen Sirovica/T.V./HRT

Gdje s otpadom iz NE Krško?

-

-

Foto: - / -

Nakon 424 dana neprekidnog rada u Nuklearnoj elektrani Krško 1. listopada počinje redoviti jednomjesečni remont. Čelnici nuklearke ističu da je poslovanje dobro, ali i da se s nestrpljenjem čeka rješenje za problem skladištenja nuklearnog otpada.
Nakon 424 dana neprekidnog rada u Nuklearnoj elektrani Krško 1. listopada počinje redoviti jednomjesečni remont. Čelnici nuklearke ističu da je poslovanje dobro, ali i da se s nestrpljenjem čeka rješenje za problem skladištenja nuklearnog otpada. O tom pitanju hrvatsko-slovensko međudržavno povjerenstvo trebalo bi odlučivati u ponedjeljak.

Čista energija, konkurentna cijena te tehnološka nadgradnja vrijedna 260 milijuna eura - obilježile su poslovanje nuklearke. - To je najveće ulaganje koje će se dogoditi u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj i Sloveniji u sljedećih 20 godina, ističe Stane Rožman, predsjednik Uprave NE Krško.

Iz Krškog potječe svaki peti potrošeni kilovatsat električne energije u Sloveniji te svaki šesti u Hrvatskoj. Redoviti remont trebao bi omogućiti nesmetan rad elektrane u idućih 18 mjeseci.

- Koristimo usluge naših ugovornih izvođača, koji su s područja Slovenije i Hrvatske, kao i šireg područja inozemstva, objašnjava Mario Gluhak, tehnički direktor NE Krško.

No važno pitanje u funkcioniranju nuklearke nije riješeno - kamo s otpadom? On se još samo nekoliko godina može skladištiti na području elektrane.

Slovenija je već davno odlučila da će svoj nisko i srednje radioaktivni otpad skladištiti u mjestu Vrbina nedaleko od nuklearne elektrane. Hrvatska tek treba odlučiti hoće li i ona svoj otpad skladištiti ovdje i za to plaćati naknadu Slovencima ili će imati vlastito skladište u Hrvatskoj.

Velika su očekivanja od sastanka međudržavnog povjerenstva, no ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kaže da se konačno rješenje još ne nazire.

- U našem slučaju ne postoji samo otpad iz NE Krško, već isto tako i institucionalni otpad koji se nalazi širom RH i hrvatska strana traži jedno zajedničko rješenje za cjelokupnu količinu, ističe Ćorić.

Naša strana razmatra lokaciju bivše vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori, no tomu se protive lokalna zajednica i Bosna i Hercegovina. Kakva god odluka bila, odlagalište treba izgraditi najkasnije do 2023.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!