Gentiloni: Ovisnost EU-a o ruskom plinu i nafti trebala bi prestati 2027.

26.04.2022.

09:24

Autor: M.M./Hina/HRT

Ovisnost EU-a o ruskom plinu i nafti trebala bi prestati 2027.

Ovisnost EU-a o ruskom plinu i nafti trebala bi prestati 2027.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cilj Europske unije je smanjiti ovisnost o ruskoj nafti i plinu za dvije trećine do kraja godine i na nulu do kraja 2027., rekao je ekonomski povjerenik bloka Paolo Gentiloni, a Njemačka je objavila da će plutajući terminal za ukapljeni prirodni plin u Brunsbuettelu početi s radom 2023.

Gentiloni je za dnevni list Il Messaggero također rekao da će EU smanjiti vlastite procjene rasta za 2022. s prethodnog cilja od 4 posto, dodajući, međutim, da je prerano reći hoće li usporavanje dovesti do stagnacije.

EU će svoju proljetnu prognozu objaviti 16. svibnja.

Plutajući terminal za ukapljeni prirodni (LNG) plin počet će s radom početkom 2023. u njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein, izvijestio je u utorak list Die Welt, pozivajući se na državnog premijera Daniela Guenthera.

- Radimo punom parom na tome... Naš je cilj to završiti do početka 2023. I to ćemo postići, rekao je Guenther za Welt.

Terminal u Brunsbuettelu pomoći će s 5 milijardi kubnih metara plina opskrbu njemačke plinske mreže godišnje, izvijestio je Welt.

Guenther je rekao da će proizvodnja nafte uz njemačku obalu Sjevernog mora također biti povećana, dodaju novine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!