11:22 / 15.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Gentiloni: Rat i sankcije rizici za gospodarstvo EU-a

Rat i sankcije rizici za gospodarstvo EU-a

Rat i sankcije rizici za gospodarstvo EU-a

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Procjena gospodarskog rasta EU-a za 2022. godinu "više nije realna" zbog rizika koje su proizveli rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, rekao je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Procjena rasta od četiri posto koju je Europska komisija objavila u veljači vjerojatno neće biti postignuta s obzirom na nova događanja, rekao je Gentiloni na sastanku ministara financija EU-a.

EK je u prognozama objavljenim u veljači EK snizila prognozu gospodarskog rasta u EU u ovoj godini na 4,0 posto zbog jačanja inflacije, širenja omikron varijante koronavirusa i poremećaja u lancima opskrbe. U 2021. aktivnost je po njihovim procjenama porasla 5,3 posto.

Rat u Ukrajini, koji sada traje tri tjedna, predstavlja nove ekonomske rizike za EU, kao što su rast troškova energije, više cijene robe i dodatno jačanje inflacije, upozorio je Gentiloni.

Rast će dodatno zakočiti fiskalno opterećenje članica EU-a, koje uključuje troškove rasta cijena energije i zbrinjavanje ljudi u bijegu od rata u Ukrajini, dodao je povjerenik EU-a.

Prognoze koje će biti objavljene u svibnju donijet će više jasnoće, poručio je.

EU može zaštititi oporavak gospodarstva "ako reagiramo snažno i brzo, kao u pandemijskoj krizi", naglasio je povjerenik EU-a za gospodarstvo.

Nizozemska ministrica financija Sigrid Kaag izjavila je na sastanku da će se Unija još dugo nositi s makroekonomskim posljedicama rata, iako gospodarstvo kratkoročno ne bi trebalo kliznuti u recesiju.

- Govorite li o recesiji, prizvat ćete ju, upozorila je Kaag.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!