Kod Čađavice će se graditi najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj

17.09.2022.

16:32

Autor: Leo Škrinjarić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Kod Čađavice će se graditi najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Kod Čađavice će se graditi najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na eksploatacijskom polju geotermalne vode Slatina 2 nedaleko od Čađavice počeli su istražni radovi na naftnoj bušotini otkrivenoj osamdesetih godina uz koju će se u skoroj budućnosti privatnom investicijom izgraditi najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj snage 20 megavata dok će dio tople vode iz utrobe zemlje koristiti i za razvoj industrije te stakleničku proizvodnju. 

Slična elektrana izgrađena je u Velikoj Cigleni na području Bjelovarsko-bilogorske županije gdje je također naftna bušotina transformirana u geotermalnu za proizvodnju električne energije, dok blizu Čađavice očekuju mnogo veći potencijal.

- Ovdje očekujemo temperature i veće od 190 stupnjeva, protoke očekujemo od 400 do 500 tona na sat po bušotini. Istina, ovdje se radi o kompleksnom geotermalnom ležištu jer je malo dublje nego u Velikoj Cigleni gdje je oko tri i pol tisuće metara, ovdje je to na četiri i pol tisuće metara, a neki intervali su čak i na pet tisuća metara, rekao je Dragan Jurilj, investitor, Geo Power Zagocha.

Nakon istražnih radnji planira se početak izgradnje geotermalne elektrane snage 20 megavata čije će generatore pogoniti para.

- Geotermalna voda kroz bušotine dolazi na površinu, ulazi u takozvane izmjenjivače gdje se toplina izmjenjuje s izobutanom, izobutan se pretvara u paru koja ide na parnu turbinu i proizvodi struju, geotermalna voda ohlađena se vraća, utisne u bušotine gdje se opet ponovno grije na vrućim stijenama i ponovno dolazi u ciklus proizvodne bušotine, dodao je Jurilj.

Investicija vrijedi oko 90 milijuna eura, a uz pogon će niknuti industrijska zona u kojoj će se ostatak tople vode koristiti za poljoprivredu, industriju te turističke svrhe.

- Sigurno je da su u današnje vrijeme inflacije i rasta cijena energenata geotermalni izvori i općenito obnovljivi izvori energije budućnost i na to se svi trebamo usmjeriti. Znate da smo mi kao županija kroz jedan EU projekt također dobili sredstva za istraživanje geotermalnog potencijala, rekao je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.

Potencijala u koritu nekadašnjeg Panonskog mora ima mnogo, a dokaže li istražno bušenje očekivani kapacitet, investitor planira izgraditi elektranu u sljedeće dvije godine.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!