13:00 / 09.10.2020.

Autor: M.M./Hina

GLAS: Hrvatska bi se mogla naći u problemu zbog Europskog zelenog plana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stranka GLAS upozorila je da HDZ-ova Vlada ne može pratiti Europski zeleni plan, nema strategiju niskougljičnog razvoja te stagnira u korištenju obnovljivih izvora energije.
Stranka GLAS upozorila je da HDZ-ova Vlada ne može pratiti Europski zeleni plan, nema strategiju niskougljičnog razvoja te stagnira u korištenju obnovljivih izvora energije zbog čega bi se Hrvatska mogla naći u ozbiljnom problemu. 

Izostanak strategije niskougljičnog razvoja te stagnaciju u korištenju obnovljivih izvora energije GLAS navodi kao razlog zašto su HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu bili protiv najambicioznijeg dijela Europskog zelenog plana.

Naime, HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu bili su suzdržani tijekom glasanja o Europskom propisu o klimi, kojim će, nakon što prođe redovnu zakonodavnu proceduru u Parlamentu i Vijeću, cilj o klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. postati pravno obvezujući za sve države članice.

GLAS u priopćenju ističe da HDZ-ova Vlada nije još usvojila i u saborsku proceduru poslala Strategiju niskougljičnog razvoja, koja bi trebala biti osnova za planove o smanjivanju emisije stakleničkih plinova.

S obzirom na to da nam klimatska neutralnost uskoro postaje pravno obvezujuća, smatraju kako je vrlo izgledno da će se Hrvatska naći u ozbiljnom problemu.

Podsjećaju i da je Strategija prilagodbe klimatskim promjenama kasnila godinama i usvojena je tek nedavno.

- Suzdržavanje od glasanja o propisu koji će presudno utjecati na uspjeh plana da Europa do 2050. postane klimatski neutralan kontinent neće te probleme riješiti. Samo se opet moramo crvenjeti zbog HDZ-ova 'europejstva', ocjenjuju u GLAS-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!