Glas poduzetnika: Porez na ekstraprofit sramotan harač kakvog nema u EU

04.12.2022.

10:08

Autor: HRT/IMS

Hrvoje Bujas, Glas poduzetnika

Hrvoje Bujas, Glas poduzetnika

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika smatra da je uvođenje poreza na ekstraprofit prema trenutačnom prijedlogu besmisleno, diskriminirajuće i neopravdano.

U svojem priopćenju ističu da u tom zakonu, koji bi se uskoro trebao naći pred saborskim zastupnicima, postoje problemi koji dovode u pitanje ustavnost zakona.

Primjerice, sporan im je predloženi cenzus prihoda od 300 milijuna kuna te što se prema prijedlogu Vlade želi oporezivati poduzetnike koji su generator inovacija i ulaganja u industrijskoj proizvodnji.

- Posebno je opasno što se u nepovoljan položaj stavlja grupa poduzetnika koja je generator inovacija i investicija u proizvodnji, novih tehnologija te je i općenito generator razvoja svake države. Ovim se zakonom izravno šteti budućem razvoju Republike Hrvatske, te je lako moguće da se za koju godinu pokaže da će ovaj zakon prouzročiti daleko više štete od 2 milijarde kuna prihoda, priopćili su iz Udruge Glas poduzetnika.

Ovim prijedlogom zakona nikako se ne umanjuju posljedice povećanja cijene električne energije za poduzetnike, ističu iz Udruge Glas poduzetnika, nego se uvode dodatni izdaci koji će se negativno odraziti na određene dugoročne financijske i organizacijske planove, kao i planove zapošljavanja. Pitaju se, hoće li i tvrtke koje će zbog svojih sposobnosti morati platiti veći porez ostati poslovati u Hrvatskoj ili će se nastaviti trend odlijeva intelektualnog kapitala?

Udruga Glas poduzetnika zahtijeva da predlagatelj ovoga zakona još jednom razmisli i odustane od namjere donošenja predloženog zakona.

- Hrvatski poduzetnici žele investirati, zapošljavati i biti konkurentni na međunarodnom tržištu, a na ovaj način ih se sputava i diskriminira, stoga smatramo da nam ne treba još jedan uteg koji će kočiti razvoj gospodarstva u RH, poručuju iz Udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!