08:54 / 04.04.2022.

Autor: HRT

Glasnogovornik Brodosplita: Ne tražimo novac od države, tražimo pomoć da odblokiramo sredstva

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić

Foto: HTV / IMS

Danas je ipak manjim dijelom nastavljena proizvodnja u Brodosplitu, nakon što je, podsjetimo, zaustavljena u petak. Brodogradilištu je, zbog sankcija najvećem kreditoru - ruskoj VTB banci - blokirano 60 milijuna eura. Ni ovaj tjedan nije počeo radno za većinu zaposlenih.


- Jutros je na poslu bilo 500-injak ljudi, 200 ih je bilo u projektnom uredu, a preostali su radili na izgradnji obalno-ophodnih brodova. Oni nisu upitni, rade se četiri za MORH. Dio radnika dobio je plaću za veljaču, a dio će dobiti do kraja tjedna jer Brodosplit ima problema s blokiranim društvima. Danas se oglasio splitski Trgovački sud i potvrdio 27 prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad povezanim društvima. Podsjetimo da ja ruska VTB banka koja kreditira posljednje dvije novogradnje pod sankcijama i da je blokirano 60 milijuna eura. Iz Brodosplita apeliraju da im se pomogne tako da HBOR preuzme postojeći kredit, po komercijalnim uvjetima. Danas je održan i prvi krug razgovora u Zagrebu. Usprkos teškoćama u Brodosplitu, napominju da imaju i novih ugovorenih poslova vrijednih 300 milijuna eura. Sudbina radnih mjesta najvećeg gospodarskog subjekta u Splitu i okolici ne bi smjela upitna. Riječ je o najmanje tisuću i pol obitelji, rekao je Ivica Đuzel, javljajući se za središnji Dnevnik.

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić rekao je za HTV jutros da ipak ima dobrih vijesti.

- U petak je radilo nešto radnika u glavnom projektnom odjelu. Danas smo nastavili raditi na poslovima na kojima imamo osigurano financiranje, to su obalno-ophodni brodovi, četiri broda su u izgradnji - rekao je i dodao da danas u Brodosplitu radi 500-tinjak (od 1800) ljudi.

Na pitanje kakve su naznake za ostatak radnika, odgovorio je:

- Nadamo se da će se situacija riješiti. Mi imamo novac, ne tražimo novac od države, tražimo samo jedan "bypass" da nam pomogne da odblokiramo ta sredstva, odnosno da HBOR preuzme kredit VTB banke - dodao je.

Komentirao je i poruku sindikalista Joška Franića da radnike ne zanimaju ni pregovori ni problemi Uprave i Ministarstva. Zanimaju ih njihove plaće za veljaču.

- Mi isto tražimo naš novac. Dakle, imamo novac, imamo kredit, 60 milijuna je zablokirano, što nedostaje ruskom novcu? Plin se i dan-danas kupuje od Rusa. Mi samo tražimo svoj novac, ne tražimo ništa više od toga - rekao je i dodao da je dio radnika dobio plaće, a dio njih dobit će ih ovaj tjedan. Oko 1000 radnika je, kaže, dobilo plaće, a ostali će ih dobiti tijekom tjedna.

Država je programom restrukturiranja već pomagala splitskom brodogradilištu.

- Država će reći da nam je pomagala, ali tim novcem koji je država dala, milijardu i pol kuna, ona je pokrila prošlost škvera, dugovanja bivšeg škvera. Novi vlasnik je trebao ući u brodogradilište s tzv. clean startom, takav ugovor o preuzimanju je potpisan. Dakle, nikakva dugovanja iz prošlosti novi vlasnik nije trebao naslijediti - rekao je i radnicima poručio da se bore i da će učiniti sve da zadrže brodograđevnu djelatnost u obujmu u kojem žele.

Mnogi su pretpostavljali da će škver pokleknuti i davno prije, dodao je.

- Međutim, ovaj vlasnik, Tomislav Debeljak, pokazao je jednu drskost i na tržištu Brodosplita birao visoko. Počeli smo graditi polarne kruzere i tu visoko kotiramo - dodao je.

- To ovisi o razgovorima gospodina Debeljaka i HBOR-a. Ja ću ponoviti teze koje sam iznio protekli tjedan. Hrvatska je stala iza brodogradnje pa i Brodosplita u jednom trenutku s ogromnim sredstvima koja su uložena u restrukturiranje. Nastavak brodograđevne djelatnosti u Hrvatskoj, neovisno o kojem brodogradilištu se radi zahtjeva, pune knjige narudžbi i profitabilno poslovanje, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!