Glavina: Dobra sezona rezultat je cjelogodišnjeg koncentriranog napora

10:47 / 30.08.2021.

Autor: Željko Kardum/Studio 4/HRT/D.D.

Dobra sezona rezultat je koncentriranog napora

Dobra sezona rezultat je koncentriranog napora

Foto: Ilustracija/HTV / Shutterstock/HRT

Cijelim setom aktivnosti na kojima se radilo cijelu ovu godinu, pripremili smo sustav. Napravili smo cijepljenje turističkog sektora, formirali smo 350 testnih centara u Republici Hrvatskoj, osigurali smo oko 2 milijuna brzih antigenskih testova kojima se i dalje koristimo za besplatno testiranje gostiju, izašli smo i s mjerama cijepljenja turista u Hrvatskoj što je jako dobro odjeknulo na stranim tržištima, rekao je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i s ekonomskim komentatorom HRT-a Željkom Kardumom govorio je o stanju u turizmu.

Na epidemiološkoj karti Europe Hrvatska još nije potonula u crveno. Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina kaže da čak i ako se Hrvatska na epidemiološkoj karti Europe zacrveni, da to nipošto ne predstavlja kraj sezone.

- Ono što se dogodilo prošle godine polovinom kolovoza se neće dogoditi ove godine zato što imamo drukčije okolnosti, drukčija pravila, i imamo vrlo dobru procijepljenost, barem što se tiče naših emitivnih tržišta. Jedan dobar dio naših tržišta uopće ne funkcionira po karti ECDC-a, nego po na primjer uputama Instituta Robert Koch. To su jedna od nama najvažnijih tržišta poput Njemačke, Austrije i Poljske. Nastavljamo raditi dalje, u slučaju da smo crveni, i dalje se gosti s naših glavnih tržišta mogu vratiti u svoju zemlju bez karantene, rekao je Glavina. 

Dobra sezona: slučajnost ili dobra pripremljenost?

Na pitanje jesu li dobri rezultati ove turističke sezone jednostavno slučajnost zato što su glavni turistički konkurenti Italija i Španjolska bili u crvenom, a u Grčkoj i Turskoj su harali požari, Glavina kaže da nipošto nije riječ o slučajnosti.

- Podsjetit ću vas da smo mi već i prošle godine poduzeli određene turističke aktivnosti. Radi se o vrlo konkretnim mjerama bez presedana u kojima smo sačuvali radna mjesta i tvrtke, sačuvali smo infrastrukturu koja je bitna da se može ponuditi usluga i prošle godine smo relativno brzo napravili tranziciju iz lockdowna u bavljenje turizmom, naglasio je.

- Kad pogledamo cijeli set aktivnosti na kojima se radilo cijelu ovu godinu, od samog vrha Vlade i svih njezinih sastavnica do Ministarstva turizma koje je najodgovornije i za dobro i za loše na čelu s ministricom Brnjac, raznim aktivnostima smo pripremili sustav. Napravili smo cijepljenje turističkog sektora, formirali smo 350 testnih centara u Republici Hrvatskoj, osigurali smo malo manje od 2 milijuna brzih antigenskih testova kojima se i dalje koristimo za besplatno testiranje gostiju, izašli smo i s mjerama cijepljenja turista u Hrvatskoj što možda nije zauzelo pozornost hrvatske javnosti, ali je jako dobro odjeknulo na stranim tržištima, kaže Glavina.

Dodao je kako je kampanja "Safe stay in Croatia" vođena cijele zime i da se vrlo jasno prezentiralo i brendiralo Hrvatsku kao sigurno odredište na svim emitivnim tržištima odakle je najveća mogućnot da gosti pristignu. Glavina je naglasio da je cijeli niz sustavnog koncentriranog napora osigurao jako dobru turističku sezonu, ta da okolnosti u pojedenim zemljama sigurno jesu pomogle, ali da to nikako nije glavni razlog uspješne turističke sezone, te da sezona nije gotova i da se očekuje i uspješna jesen.

Daljnje mjere potpore i uvozna radna snaga

- Ide se u smjeru da se s mjerama nastavi i dalje, bitno je naglasiti da smo ove godine imali malo manje od 700 zahtjeva, da je do sada izbačeno malo manje od 20 milijuna kuna i da je rezervirano još otprilike 19 milijuna kuna do kraja godine za tu mjeru, što govori o jakom angažmanu države po tom pitanju i da su jaka sredstva koja su isplaćena. Mjera će ići i dalje, a možda je još zanimljivije da ćemo se u sklopu izmjene zakona o radu pokušati izboriti za još jednu dodatnu regulaciju tih radnih mjesta, da povećamo njegovu atrakciju i omogućimo veće zapošljavanje u turizmu, kaže Glavina.

Državni tajnik Ministarstva turizma komentirao je zaposlenje studenata u turizmu kao pozitivno, a na problem manjka radne snage u posezoni zato što se studenti vraćaju na fakultete, rekao je da je "izazov nedostatka radne snage u turizmu nažalost izazov koji imaju sve mediteranske turističke zemlje".

- Cilj je zaposliti svaku zapošljivu osobu u Hrvatskoj, a ono što ne budemo mogli zadovoljavati u Hrvatskoj, moramo privremeno popunjavati i s uvozom radne snage. Sad smo u fazi kada nema kvotnog sustava, ukoliko radne snage nema, ide se odmah na odobravanje. Ove sezone su nam rekli naši partneri iz Strukovne udruge da bi definitivno dobro došlo da tu proceduru i birokraciju smanjimo, i ove jeseni ćemo raditi na tome, najavio je Tonči Glavina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!