Globalna robna razmjena usporila na kraju 2022.

02.03.2023.

12:10

Autor: M.M./Hina/HRT

Globalna robna razmjena usporila na kraju 2022.

Globalna robna razmjena usporila na kraju 2022.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rast globalne robne trgovine usporio je krajem 2022. godine i vjerojatno će ostati slab u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pokazalo je najnovije izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Barometar robne trgovine pao je u ožujku na 92,2 boda, s 96,2 boda u studenom, udaljivši se još više od bazne vrijednosti od 100 bodova koja označava rast trgovine u skladu s trendom, izvijestio je WTO u srijedu.

Vrijednost niže od 100 bodova signaliziraju sporiji rast robne razmjene u odnosu na trend u prethodnom razdoblju. WTO je barometar zamislio kao pokazatelj koji bi trebao detektirati mogući zaokret u trendu robne razmjene.

Indeks automobilskih proizvoda bio je pozitivan na kraju 2022. zahvaljujući ubrzanom trendu prodaje i proizvodnje u SAD-u, Europi i Japanu, koji je nadjačao pad u Kini, naveo je WTO.

Indeksi kontejnerskog prijevoza, elektroničkih komponenti i sirovina bili su pak ispod trenda i niži nego u istraživanju u studenom.

Rezultat za četvrto tromjesečje signalizira moguće usporavanje trgovine, ali vjerojatno tek kratkotrajno, budući da su kontejnerski promet u kineskim lukama i nove izvozne narudžbe već počeli rasti, napominje WTO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!