17:10 / 04.07.2019.

Autor: Sanja Kos-Bojanić/V.K./HRT

Godina rekordnog prinosa graška

-

-

Foto: - / -

Završila je berba graška u Podravini! Godina je za tu kulturu bila odlična - mnogo kiše pogodovalo je rastu i izvrsnoj kakvoći, pa su ove godine prinosi rekordni.
Završila je berba graška u Podravini! Godina je za tu kulturu bila odlična -  mnogo kiše pogodovalo je rastu i izvrsnoj kakvoći, pa su ove godine prinosi rekordni.  

Već godinama Ivica Baranašić iz Malog Otoka sadi grašak. Ovu će godinu još dugo pamtiti.

- Grašak je bio odlične kvalitete. Tvrdoća je bila 150-160, to je prva klasa. S prinosom smo jako zadovoljni, fali nekoliko kila do 10 tona. Godinama sadim što na svojim površinama, što uslužno na Podravkinim. To se nikada nije dogodilo. 10 tona na hektar. Prezadovoljni smo i mogu samo reći da smo uspjeli, naglašava Ivica Baranašić, poljoprivrednik iz Malog Otoka.

Zadovoljni su i u tvornici u Varaždinu gdje grašak u najkraćem mogućem roku samo nekoliko sati nakon berbe -  s polja dolazi na daljnju preradu. Ove su godine preradili oko 700 tona.

- Prerađuje se maksimalnim kapacitetom tvornice, radimo u tri, odnosno u četiri smjene sve dane u tjednu. Kako se kombajnira, dolazi u tvornicu i on je u roku 8 sati prerađen. Od kombajniranja do prerade prođe od 8 do 10 sati, ističe Slavica Kolesar, direktorica tvornice za preradu povrća.

Za sada se grašak sterilizira i pakira u limenke. Ali, u planu su i ulaganja u liniju za smrzavanje. Osim kod desetak kooperanata koprivnička prehrambena tvrtka grašak sadi i na vlastitim površinama.

- Jedna trećina nam je preko kooperanata, dvije trećine imamo u vlastitoj obradi i zadovoljni smo s time, govori Zdravko Dimač, direktor Sektora poljoprivreda u Podravki.

Najvažnije je da je grašak domaći.  A kad  stigne  linija za smrzavanje povrća povećat će se kapaciteti tvornice, to znači i još veće mogućnosti za tri tisuće poljoprivrednika, Podravkinih kooperanata, iz svih krajeva zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!