Godišnja inflacija u EU i eurozoni usporila i u prosincu

18.01.2023.

13:40

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Inflacija u Europskoj uniji i eurozoni usporila je u prosincu, drugi mjesec zaredom, a posustala je ponovo u Hrvatskoj, zadržavši se ipak znatno iznad europskog prosjeka, pokazuju podaci Eurostata.


Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prosincu je iznosila 10,4%, signaliziravši ponovo usporavanje rasta cijena, nakon 11,1-postotnog skoka u studenome.

U eurozoni spustila se s 10,1% na 9,2%, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca.

U listopadu cijene su na oba područja porasle najsnažnije otkada Eurostat objavljuje izvješća, za 11,5% u EU-u i za 10,6% u eurozoni.

Popuštanje inflacije u eurozoni u prosincu odražava blaži rast cijena energije, za 25,5% u odnosu na isti mjesec 2021. godine, nakon 34,9-postotnog skoka u studenome, pokazuju Eurostatovi izračuni.

Blago je pak ubrzao rast cijena industrijskih proizvoda, sa 6,1% na 6,4%.

Kada se isključe svježa hrana i energija, stopa inflacije u eurozoni iznosila je u prosincu 6,9% i bila je viša za 0,3 postotna boda nego u studenome.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u prosincu u EU-u pale za 0,2%, a u eurozoni za 0,4%, izračunali su statističari.

Mađarska pretekla Baltik

U usporedbi sa studenim godišnja stopa inflacije smanjila se u prosincu u 22 zemlje, uključujući Hrvatsku, a porasla u njih tri. U dvije zemlje cijene su u prosincu porasle istim tempom kao i u prethodnom mjesecu.

Najvišu godišnju stopu inflacije u prosincu bilježila je Mađarska, od 25%. Slijede Latvija i Litva sa stopama inflacije od 20,7%, odnosno 20%. Blizu je i Estonija gdje je iznosila 17,5%.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u prosincu iznosila 12,7% i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u studenome. U prosincu 2021. iznosila je 5,2%, pokazuju tablice Eurostata.

Na mjesečnoj razini cijene su u prosincu u Hrvatskoj pale za 0,1%, kao i u Estoniji i Francuskoj.

Najbliža je Hrvatskoj po godišnoj stopi inflacije u prosincu lani Italija, treće po veličini gospodarstvo eurozone i važan trgovinski partner, gdje je iznosila 12,3%.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i također važnom trgovinskom partneru Hrvatske, iznosila je 9,6%.

Najslabiji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini i u prosincu je bilježila Španjolska, od 5,5%. Slijede Luksemburg i Francuska gdje su porasle 6,2%, odnosno 6,7%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!