Prava slavonska šunka nema konkurencije na blagdanskom stolu

02.04.2023.

16:36

Autor: Plodovi zemlje

Prava slavonska šunka nema konkurencije na blagdanskom stolu

Prava slavonska šunka nema konkurencije na blagdanskom stolu

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Da je prava slavonska šunka bez konkurencije na blagdanskom stolu, najbolje potvrđuje golema potražnja baš ovih dana, uoči Uskrsa. Iako su repromaterijal i energenti vrtoglavo poskupjeli, a cijena odojka s 22 skočila na 35, pa čak i 40 kuna po kilogramu - domaći svinjogojci ne odustaju od tradicijske prerade koju tržište najviše traži. A ovih se dana traže šunke. Na gospodarstvima požeškog kraja kilogram prave domaće šunke stoji 11 eura, a sva je proizvodnja već unaprijed rasprodana.

Puna tri desetljeća Vjenceslav Hruška, iskusni svinjogojac, priprema šunke za uskrsni stol. Za ćudljivih godina poput ove, s blagim i toplim zimama - dobiti vrhunski proizvod nije lako.

- Treba dobro nasoliti i ako odleži nekih 4-5 tjedana u soli, salamuri, onda se odsoli. Kad se to napravi, ide na dim. Godina je bila loša, ne toliko za šunke koliko za slaninu koja ne zori, kulen je bio dobar, došao je poslije samog dimljenja u zrionicu i na temperaturu i vlagu gdje fino ide i fino zori, kaže Vjenceslav. 

Zlatasta boja, sočnost, fine arome i mirisi - sve to domaća šunka ima. A kako, e to su male tajne velikih majstora.

- Mi ložimo u pušnici sirovom bukovinom. Bukovina daje zlatnožutu boju i to je kao da gledate zlato. Dimi se po cijeli dan pet ili šest dana i šunka dobije finu boju koja je zlatna, kaže Vjenceslav.

U poslu je cijela obitelj. I naravno, sve je ovdje - znanje, iskustvo, mladost.

- Naš vlastiti uzgoj, cijela priča od polja do stola. Proizvodimo žitarice, znači pšenica, ječam, djetelina za naših 200-tinjak tovljenika koje mi preradimo u našem programu, kaže Damir Hruška

Da bez vrhunske sirovine nema ni vrhunskog domaćeg proizvoda znaju i na gospodarstvu obitelji Kundakčić u obližnjem Grabarju. Ove godine proizvest će oko pet tona suhomesnatih delicija. Slanina, kobasica, kulenova seka, šunka, kulen - sve se suši i zrije prirodno u njihovim pušnicama.

- Mi imamo pušnicu na katove i podeste i manji proizvodi - kulen, kulenova seka, tanka kobasica - idu na najgornji položaj u pušnici, a što su teži komadi, idu na niže zato što kod dimljenja dim se razrjeđuje na većoj visini i postaje sve hladniji, kaže Marijan Kundakčić.

I taman po mjeri dobrog bukea, kaže ovaj iskusni proizvođač. I ovdje je sve unaprijed rasprodano. Da vremena nisu teška i nesigurna - širili bi proizvodnju. Cijene repromaterijala i energenata otišle su u nebo, troškovi - vrtoglavi.

- Gotovo 30 posto otišla je usluga, registrirani smo, moramo klati u klaonici i onda moramo poštovati redovita plaćanja, sve je otišlo 30 posto. Mi smo poznati kao proizvođači koji ne forsiramo cijenu, već da ona bude pristupačna ljudima, običnom kupcu, kaže Marijan. 

- Mi nećemo imati zaradu ove godine na ovim našim proizvodima kao što smo imali prošlih godina. Primjerice, prase koje je ušlo u tovilište bilo je između 22 i 25 kuna, a sada između 35 i 40 kuna. Mene strah iduće godine za Uskrs kada vidimo što će se događati i koliko će cijene divljati, kako će to ići, ističe Vjenceslav Hruška. 

Pa uz takve ulazne troškove, s pravom se pitaju kolika bi trebala biti onda cijena njihova proizvoda jer ove godine tek su je neznatno korigirali.

- Korigirali smo tako da budu dostupne svima, pogotovo našim kupcima koji nas prate iz godine u godinu i to već niz godina. Naše su šunke rasprodane i prije samog Uskrsa. Za ovaj Uskrs pripremljeno je 440 komada šunke. Zbog drastičnog poskupljenja repromaterijala morali smo korigirati malo - od 10 do 15 posto, cijela šunka je 11 eura po kilogramu, a kulen 32 eura, kaže Damir. 

Na blagdanskom stolu, već prema tradiciji - šunka nema konkurenciju pa je ovo gospodarstvo kompletnu proizvodnju rasprodalo. A narudžbe već stižu i za iduću godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!