19:03 / 26.01.2018.

Autor: HRT

Golemo zanimanje za sezonski rad

-

-

Foto: - / -

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako je Vlada poduzela sve da bi se aktivirala domaća radna snaga.
Na Danima poslova u turizmu koji se održavaju u Zagrebu sudjeluje više od 80 poslodavaca. Cilj manifestacije je promocija ugostiteljsko-turističkih zanimanja i turizma kao sektora koji pruža mogućnosti zapošljavanja.

Dani poslova u turizmu prilika su da predstavnici hotelsko-turističkih i ugostiteljskih tvrtki u izravnom kontaktu sa zainteresiranima za posao razgovaraju o mogućnostima zapošljavanja u ugostiteljsko-turističkom sektoru.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako je Vlada poduzela sve da bi se aktivirala domaća radna snaga.

"Na Danima poslova u turizmu u Zagrebu  je više od 80 poslodavaca, a očekuje se 6.000 posjetitelja", kazao je te dodao kako je anketa koju su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo turizma s partnerima proveli među nezaposlenima, pokazala da u turizmu želi raditi 24 tisuće ljudi.

Sajmovi poput ovog prilika su da ih se spoji s poslodavcima, kazao je Pavić te dodao kako se aktivacijom domaće radne snage želi osigurati dostatan broj radnika za uspješnu turističku sezonu.

Podsjetio je kako je uloženo 150 milijuna kuna u obrazovanje, posebice u turizmu te da je HZZ od rujna krenuo s grupama u  koje je do sada uključeno više od 2.000 ljudi. Nada se će ih se se do 1. travnja uključiti 8 tisuća. Sve su to, kako je rekao, mjere kojima Vlada želi osigurati dovoljno radnika za turističku sezonu.

Na novinarski upit što bi poručio poslodavcima u turizmu koji su u sezoni radnike držali u smjenama po 17 sati i dio plaće isplaćivali na crno, Pavić je rekao kako je svestan da postoje određene nepravilnosti u radu poslodavaca, no usvrdio da velika većina njih radi pošteno, primjereno plaća i želi zadržati domaćeg radnika.

Dodao je i kako će se kroz rad i partnerstvo sa sindikatima i poslodavcima raditi na poboljšanju uvjeta rada.

Prvi korak koji je Vlada u tom smislu učinila je neoporezivanje toplog obroka i smještaja za radnike u sezoni i vjerujem da će se već ove sezone povećati uvjeti rada na obali, kazao je Pavić.

Pomoćnica ministra turizma Olivera Shekbal kazala je kako se nada da će uz kvalitetnu i raznovrsnu ponudu na sajmu svatko moći odabrati nešto za sebe.

Dodala je i kako je prema podacima kojima raspolaže, zahvaljujući prošlogodišnjim Danima poslova u turizmu, posao našlo sedam tisuća osoba.
Pored nezaposlenih, evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, danas je na sajmu i oko 500 učenika ugostiteljsko- turističkih škola iz Zagreba i okolnih županija, rekla je.

Direktor sektora ljudkih potencijala Jadranskih luksuznih hotela iz Dubrovnika Josip Mikulić je izjavio kako ta tvrtka traži spremačice, sobarice, konobare svih razina, kuhare i kuhinjske radnike te recepcionere i portire.

"Otprilike godišnje zapošljavamo između 500 i 550 sezonaca, a do sada smo imali povrat od nekih 65 posto. To znači da ovim sajmovima tražimo novih 150 do 200 radnika", kazao je. Dani poslova u turizmu zajednički su projekt ministarstava rada i mirovinskoga sustava te turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Manifestacija Dani poslova u turizmu održana je 18. siječnja u Osijeku, 23. siječnja u Bjelovaru, a održat će se i u Splitu, 2. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!