08:31 / 17.05.2018.

Autor: I.B./HRT

Gordana Deranja: Drugi se puno brže razvijaju od nas

-

-

Foto: - / -

Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je rezultate koji su pokazali da je Hrvatska i dalje, po provođenju nužnih reformi za bolje poslovanje, na začelju Europe.
Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je rezultate HUP Skor koji su pokazali da je Hrvatska i dalje, po provođenju nužnih reformi za bolje poslovanje, na začelju Europe. Što treba napraviti da se odlijepimo s dna? Ima li šanse da ova godina bude doista godina reformi kako je najavio premijer? Koje reforme zahtijevaju poslodavci te kako se slučaj Agrokor odražava na cjelokupno gospodarstvo? O tome u Mreži prvoga govorili su predsjednica HUP-a Gordana Deranja, ekonomski analitičar Velimir Šonje te predstavnik malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić. Emisiju je uredila Marija Gerbec Njavro.

Deranja: Mimo Agrokora događaju se ozbiljniji problemi

Bračić je rekao da i poduzetnici i građani nakon previše govorenja o reformama više ne vjeruju da će se desiti.

Deranja je rekla da ima pomaka od prošle godine. "No to je nedostatno u odnosu na zemlje s kojima se uspoređujemo. Svjesni smo promjene deficita u suficit, imamo bolji kreditni rejting. Zadovoljni smo s početkom porezne reforme. No bitno je naglasiti da se drugi puno brže razvijaju od nas. U kontinuitetu rade reforme. Kod nas svaka vlada kreće ispočetka. Zato smo stalno na začelju Unije, pri dnu jer nam previše dugo traje odluka za kretanje u suštinske reforme, ali isto tako ne možemo reći da se ništa ne radi. To su sitni pomaci koji nas drže nekonkurentnima i na dnu Europske unije", naglasila je. 

Na pitanje u kojim područjima Hrvatska najviše zaostaje, Šonje je rekao da HUP Skor mjeri indikatore za 12 područja. "Npr. konkurentnost i produktivnost, fiskalna konsolidacija, opterećenje gospodarstva, pravosuđe. Najveći pozitivan pomak se desio u 2017. u odnosu na 2016. za punih 15 bodova u području investicijskih i poslovnih barijera. Prvenstveno je smanjen trošak osnivanja poduzeća", rekao je. "Imamo tri kritična područja. Prvo i po meni najvažnije je opterećenje gospodarstva, drugo je tržište rada. Treće je obrazovni, mirovinski i zdravstveni sustav, naglasio je. 

"Najvažnije je reformsko rasterećenje, a i premijer je najavio ovu godinu - kao godinu reformi", naglasila je Deranja. "Puno očekujemo od ministarstva financija. Nadamo se da će to biti vezano za bruto plaće. Ne bio bio veliki efekt da se smanji PDV za jedan bod. Veći efekt bi bio kad bi se rasteretile plaće da ih možemo povećati, i nastavak rasterećenja gospodarstva s parafiskalnim nametima", smatra.

Bračić ističe da se Agrokor treba sigurno rješavati ali smatra da su i druge stvari jako bitne i trebaju izaći iz sjene Agrokora. "Zvali ih mi promjene, reforme ili prilagodbe", rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!