11:39 / 20.03.2018.

Autor: B.S./Hina/HRT

Gordana Kovačević: 5G tehnologiju proglasiti strateškim projektom

Predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević

Predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević

Foto: - / -

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla prezentirala je aktivnosti pod nazivom "Usmjereni na budućnost".
Tvrtka Ericsson Nikola Tesla prezentirala je projekt "Usmjereni na budućnost" u povodu proširenja svojih tehnoloških aktivnosti. Radi se o primjeni 5G tehnologije koja bi trebala omogućiti ubrzavanje širokopojasnog interneta u svijetu i u Hrvatskoj.

Prisutni su danas imali priliku posvjedočiti kako funkcionira ta tehnologija koja bi trebala prije svega priskrbiti nove poslovne prilike mobilnim operaterima, a potom i svim drugim industrijama.

Komercijalna primjena ove tehnologije očekuje se 2020., a do tada će se na rješenjima koja će omogućiti njezinu primjenu raditi u istraživačko-razvojnim centrima Ericsson Nikole Tesle, gdje radi otprilike 1300 zaposlenika.

Prvenstveno su tu centri u Splitu i Zagrebu, ali dobra vijest za Slavoniju je što se jedan takav novi razvojno-istraživački centar otvorio u Osijeku, gdje već radi 20  novih mladih istraživača. Potencijal je velik, kažu svi, što znači da se u suradnji sa Sveučilištem u Osijeku mogu otvoriti nova radna mjesta pa se očekuje da će tamo za nekoliko godina raditi i živjeti 300-tinjak mladih znanstvenika.Predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević istaknula je da uvođenje 5G tehnologije treba proglasiti strateškim projektom u Hrvatskoj. Peta generacija mobilnih mreža (5G) nije samo jedna u nizu tehnologija. Ona donosi nove prilike i velike mogućnosti za razvoj, povezivanje milijarde umreženih uređaja i omogućava velike mogućnosti za razvoj novih inovativnih rješenja i novih aplikacija, kazala je Kovačević na predstavljanju na kojemu je gostovao premijer Andrej Plenković.

"Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom u Hrvatskoj i da se u tu tehnologiju dodatno investira", istaknula je Kovačević.

Čestitajući "Tesli" koji je, kako je kazao, lider u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, premijer Plenković je istaknuo kako je 5G tehnologija novi veliki skok u transformaciji tehnologija i da se razvojno-istraživački centar u Osijeku uklapa u vladin projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" kojim se želi domaćim i novcem iz EU-ovih fondova privući investicije i zaposliti ljude.

Što se tiče potpore Vlade, podsjetio je uz ostalo na zakon o poticanju ulaganja i olakšice kao što je smanjivanje naknada za radio-frekvencijski spektar.

"Tko ne bude lovio korak s petom generacijom, teško da će ikad uloviti neku šestu, kako to biva u ovoj industriji koja se brzo mijenja i raste. Zato smatram da se moramo brzo prilagođavati globalnim promjenama u okviru četvrte industrijske revolucije", istaknuo je Plenković.

Na predstavljanju je istaknuto je kako će prelazak na petu generaciju mobilnih mreža donijeti mnoge dobrobiti korisnicima i mnogim granama industrije.

Predviđa se da će do 2023. godine broj korisnika 5G mreža doseći jednu milijardu, a globalni podatkovni promet će porasti osam puta.
Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!