Gospodarstvo EU-a u prvom kvartalu poraslo za 5,2 posto

12:16 / 17.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Gospodarstvo EU-a u prvom kvartalu poraslo za 5,2 posto

Gospodarstvo EU-a u prvom kvartalu poraslo za 5,2 posto

Foto: - / Shutterstock

Gospodarstvo EU-a poraslo je u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 5,2, a eurozone za 5,1 posto, pokazala je danas druga procjena europskog statističkog ureda Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a u prva tri mjeseca 2022. porastao je 0,4 posto u odnosu na posljednje tromjesečje 2021. kada je prema revidiranim podacima povećan 0,5 posto, pokazali su podaci Eurostata.

U eurozoni je aktivnost porasla 0,3 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem kada je uvećana 0,3 posto. U prvoj procjeni aktivnost je rasla 0,2 posto.

U usporedbi s prva tri mjeseca prošle godine sezonski prilagođeni BDP EU-a i eurozone porastao je za 5,2 odnosno 5,1 posto.

U četvrtom tromjesečju prošle godine porastao je 4,9 posto u EU i 4,7 posto u eurozoni.

Pad u Švedskoj, Italiji i Danskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast BDP-a na kvartalnoj razini imala je Rumunjska, za 5,2 posto. Slijede Portugal i Austrija sa stopom rasta od 2,6 odnosno 2,5 posto, te Poljska s rastom od 2,4 posto.

Aktivnost je stagnirala u Francuskoj i Nizozemskoj. Najveći pad imala je Švedska, za 0,4 posto. Slijede Italija i Danska s padom od 0,2 odnosno 0,1 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu i Sloveniju.

Najsnažniji rast u Rumunjskoj

Na godišnjoj razini sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao imale rast BDP-a u prvom tromjesečju, a najsnažniji je bio u Rumunjskoj u kojoj je iznosio 11,9 posto.

Slijede Portugal i Austrija s rastom od 9,1 odnosno 8,7 posto.

Italija je imala najsnažniji rast među vodećim gospodarstvima od 5,8 posto. Slijedi Francuska s 5,3 te Njemačka s rastom od 3,7 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!