Gospodarstvo eurozone blago usporilo u svibnju

23.05.2023.

12:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Gospodarstvo eurozone usporilo u svibnju

Gospodarstvo eurozone usporilo u svibnju

Foto: - / Shutterstock

Poslovna aktivnost u eurozoni blago je usporila u svibnju budući da je slaba industrija bacila sjenu na "zdravi" uslužni sektor, pokazalo je u utorak mjesečno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u svibnju za 0,8 bodova u odnosu na travanj, na 53,3 boda, najnižu razinu u četiri mjeseca, pokazale su procjene njemačkog Hamburg Commercial Banka (HCOB), koji sastavlja izvješće za S&P Global.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

Industrija koči gospodarstvo, koje se uglavnom oslanja na snažni uslužni sektor, tumači glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

- BDP eurozone vjerojatno će porasti u drugom tromjesečju zahvaljujući zdravom uslužnom sektoru, procjenjuje De la Rubia.

Među kočnicama ekonomist HCOB-a izdvaja njemačke industrijske kompanije, s obzirom na nagli pad potražnje, ali i francusku industriju.

Zabrinjava slabija potražnja i više kamatne stope


Na razini eurozone jaz između potražnje za industrijskom robom i za uslugama još se više produbio i bio je najveći od financijske krize 2008. godine, primjećuju u HCOB-u.

Razlike u potražnji očitovale su se i u cijenama, ističu, dodajući da su proizvođačke cijene u industriji pale prvi puta od rujna 2020. godine dok su cijene usluga naglo porasle.

S obzirom na snažnu potražnju, uslužne tvrtke imaju veću moć u pregovorima o cijenama dok one industrijske pokušavaju privući kupce popustima, objašnjavaju, ali upozoravaju i na razliku u troškovima.

U industrijskom sektoru troškovi su se smanjili zahvaljujući nižim cijenama energije i obilnoj ponudi dok su u sektoru usluga ponovo naglo porasli, odražavajući, između ostalog, više troškove plaća.

U takvim su uvjetima očekivanja poslovnih čelnika u industriji ponovo blago pogoršana u svibnju, ali prigušen je i optimizam u sektoru usluga, primjećuju u HCOB-a.

Poslovne čelnike sve više brinu slabija potražnja i više kamatne stope, što bi moglo predstavljati dodatni rizik za moguću recesiju, upozoravaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!