Gospodarstvo eurozone ubrzat će u trećem tromjesečju

12:24 / 13.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zgrada Europske središnje banke u Frankfurtu

Zgrada Europske središnje banke u Frankfurtu

Foto: Wolfgang Rattay/File Photo / REUTERS

Eurozona će ove godine izbjeći recesiju, smatraju analitičari, prognoziravši ubrzani rast aktivnosti u trećem tromjesečju, nakon stagnacije u razdoblju od travnja do lipnja, pokazala je u ponedjeljak anketa Europske središnje banke (ECB).

Ruska invazija na Ukrajinu i sankcije koje su zapadne zemlje uvele Moskvi uzdrmali su gospodarstvo eurozone, prigušivši očekivanja, ulaganja i kupovnu moć kućanstava kroz više cijene energenata i hrane.

Gospodarstvo u zoni primjene zajedničke europske valute porast će u drugom tromjesečju 0,1 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca, ali u trećem tromjesečju rast će ubrzati na 0,4 posto, prognozirali su bannkovni analitičari u anketi ECB-a.

Istu stopu rasta prognoziraju i u četvrtom tromjesečju.

Procjenjuju i da će ECB do kraja godine podići ključne kamatne stope za ukupno tri četvrtine postotnog boda, te za ukupno 1,5 postotnih bodova do kraja 2023. Do sredine 2024. ključne kamatne stope trebale bi iznositi 1,25 posto, predviđaju.

ECB je na prošlotjednoj sjednici najavio da će zbog visoke inflacije u srpnju podići ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, dodavši da bi ih mogao ponovo podići u rujnu, možda i više od četvrtine postotnog boda, ako se srednjoročne prognoze inflacije ne poboljšaju.

Inflacija je u eurozoni u svibnju dosegnula 8,1 posto, najvišu razinu otkada europski statistički ured objavljuje podatke, potaknuta poskupljenjem energenata i hrane.

ECB je prošlog tjedna podigao procjenu inflacije u ovoj godini s 5,1 na 6,8 posto. Povisili su i prognozu za iduću godinu, s 2,1 na 3,5 posto.

Analitičari u ECB-ovoj anketi predviđaju da će do prvog tromjesečja 2024. rast cijena usporiti na 2,0 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!