Gospodarstvo na Banovini još će dugo osjećati posljedice potresa

20:18 / 30.06.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Obrtnici na Banovini

Obrtnici na Banovini

Foto: Dnevnik / HRT

Šest mjeseci od razornog potresa na Banovini mnoge su tvrtke i obrti uspjeli ponovno pokrenuti poslovanje. Neki od njih nagrađeni su u povodu Dana obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije. No, posljedice razornog potresa gospodarstvo toga kraja osjećat će još veoma dugo.


Obiteljska tvrtka iz Siska već se 30 godina bavi preradom mesa. Iako su u ovih šest mjeseci nakon potresa uspjeli stati na noge, jedan od poslovnih prostora, onaj u Glini, još je zatvoren zbog oštećenja. Posljedice na poslovanje ostavila je i kriza izazvana koronavirusom.

- Moram reći da još uvijek konzumiramo mjere koje je Vlada raspisala za potresom oštećeno područje, nadam se da će to ići i dalje jer mi nismo imali štetu od jednog dana, rekao je Adolf Cvanciger, poduzetnik i predsjednik HOK-a Sisak.

- Dalekosežne posljedice osjetimo zbog zatvorenja ugostiteljskih radnji, odnosno restorana jer su oni naši konzumenti. To smo probali nadomjestiti sa maloprodajom, dodao je.

Osim obnove, za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije ključno je zadržati mlade ljude, ali i motivirati ih na upis strukovnih zanimanja.

- Trogodišnja zanimanja kontinuirano bilježe pad upisa, pogotovo unazad nekih možda pet godina. Je li razlog iseljenje ili možda manji interes zbog toga što učenici smatraju da poslije toga nemaju mogućnosti studija, premda imaju na stručnim studijima ugostiteljstva, kazala je Mirjana Klobučar, strukovna učiteljica.

Dio obrtnika uspio se oporaviti i nastaviti poslovanje uz pomoć države i grada ili pak na vlastitu inicijativu. Još 60-ak poduzetnika čeka na useljenje u poslovnu zonu kontejnerskog naselja u Petrinji.

- Za njih je sigurno situacija najteža. Ovaj drugi dio obrtnika je uspio negdje iznajmiti prostor umjesto onog koji je srušen u centru grada, dio obrtnika je uselio u kontejnere u svom vlastitom dvorištu - oni su se snašli, rekao je Stjepan Panežić, predsjednik Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko.

Iako su Banovinu snašle brojne nedaće, za njezine poduzetnike i obrtnike predaje nema. O njima ovise radna mjesta i želja za ostankom, a time i budućnost cijelog područja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!