07:49 / 23.07.2019.

Autor: HRT

Gospodarstvo: Nijemci pesimistični, SAD povećaje zaduženja Vlade

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Samo 14 posto Nijemaca očekuje oporavak u gospodarstvu u sljedećih nekoliko godina, dok 34 posto očekuje da će situacija ostati nepromijenjena, pokazalo je istraživanje.
Polovina Nijemaca očekuje da će se u sljedećim godinama stanje u gospodarstvu pogoršati, pokazalo je novo istraživanje koje su naručile televizijske postaje RTL i n-tv.

Samo 14 posto Nijemaca očekuje oporavak u gospodarstvu u sljedećih nekoliko godina, dok 34 posto očekuje da će situacija ostati nepromijenjena, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje ukazuje na znatne razlike između pojedinih njemačkih saveznih država, a najoptimističniji su bili stanovnici Saske i Tiringije. U Saskoj oporavak očekuje 30 posto anketiranih, a 26 posto ih očekuje gospodarski pad. U Tiringiji pak rast u gospodarstvu očekuje 29 posto.

Lideri američkog Kongresa dogovorili dvogodišnje proračunske limite

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je zadovoljstvo što je s čelnim ljudima američkog Kongresa dogovorio limit zaduženja i federalnog proračuna za sljedeće dvije godine, čime je spriječena najavljena financijska kriza koja bi, prema najavi Ministarstva financija, Vladu ostavilo bez potrebnih sredstava u rujnu.

Kongresnici će prije ljetne stanke odlučivati o zakonu koji bi dopustio povećanje zaduženja američke Vlade, koje je već sada veće od 22 bilijuna dolara. Kako su u dogovoru sudjelovali vođe republikanaca i demokrata, kako u Senatu, tako i u Zastupničkom domu Kongresa, za očekivati je da će kongresnici prije ljetne stanke izglasati zakon bez kojeg se Ministarstvo financija ne bi moglo dalje zaduživati za sredstva koja su potrebna Vladi kako bi podmirila dospjela dugovanja.

Američki dug je trenutačno 22,4 bilijuna dolara, a godišnji deficit se opasno približio brojci od jednog bilijuna dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!